Jeugdzorg

Onterechte subsidies niet teruggevorderd van de Gelderse zorgorganisatie Pluryn

Pluryn, de Gelderse zorgorganisatie die in zware financiële problemen verkeert, heeft in voorgaande jaren onterecht voor miljoenen euro’s subsidies ontvangen. Het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) besloot vorig jaar dat de organisatie dat geld niet hoefde terug te betalen, schrijft het platform Follow the Money (FTM) maandag in een onderzoek naar die subsidiegelden.

Het betreft steun die sinds 2015 beschikbaar was voor instellingen om de decentralisatie van de jeugdzorg mogelijk te maken. De zorgorganisaties konden van de subsidies gebruik maken ter compensatie van extra kosten. FTM onderzocht de subsidies die werden uitgekeerd aan de Stichting Intermetzo, die in 2016 fuseerde met Pluryn. Zij ontving de steun eerst als losse organisatie. Ook toen Intermetzo onderdeel was geworden van Pluryn, ging de subsidie door.

Volgens FTM gaf VWS tussen 2015 en 2018 32 miljoen euro subsidie aan de zorginstelling. In 2018 bleek dat ruim 20 miljoen niet verantwoord konden worden en dat daarvan zeker 3,9 miljoen euro ‘onrechtmatig’ was geweest. Een woordvoerder van VWS heeft aan het onderzoeksplatform en NRC bevestigd dat een deel van het onverantwoorde bedrag zou kunnen worden teruggevorderd van Pluryn.

Uit een e-mail uit november die FTM heeft ingezien blijkt dat het ministerie besloot de subsidies niet terug te vorderen. Volgens de journalisten zijn geen voorwaarden gesteld aan de kwijtschelding. Het ministerie heeft „in principe de bevoegdheid subsidies terug te vragen, maar kan ook besluiten dat niet te doen”, aldus een woordvoerder tegen NRC. Follow the Money citeert dat de beslissing vooral gebaseerd was op het willen garanderen van „continuïteit van de zorg”.

VWS zegt dat „in de situatie waarin Pluryn verkeerde” na de overname van Intermetzo en de controle van de subsidies, „juist een liquiditeitsprobleem zou ontstaan” voor de zorginstelling. Zorginstelling Pluryn kwam later alsnog in opspraak door financiële problemen.