Man die niet geloofde dat de aarde rond is, komt om bij raketcrash

Foto AP/Mercedes Blackehart via AP

‘Mad’ Mike Hughes, een man uit Californië die de ruimte in wilde om te bewijzen dat de aarde plat is, kwam zaterdag om het leven nadat hij was opgestegen in een zelfgebouwde raket, die vervolgens neerstortte in de woestijn in de buurt van Barstow in Californië.

Waldo Stakes, een collega van Hughes die bij de lancering aanwezig was verklaarde dat Hughes (64) was gedood.

De zender The Science Channel meldde op Twitter dat ze de reis van Hughes hadden vastgelegd. Ze spraken hun medeleven uit voor „zijn familie en vrienden tijdens deze moeilijke periode”. „Deze lancering was altijd al zijn droom”, aldus het bericht op Twitter.

Hughes was al bekend als limousinechauffeur in het bezit van het Guiness-wereldrecord voor de verste sprong met een limousine: in 2002 vloog hij 31 meter in een Lincoln Town Car Stretch.

Een video op TMZ.com toonde hoe de raket opsteeg. Te zien was hoe iets dat er uitzag als een parachute tijdens de lancering losscheurde. De raket stortte na ongeveer 10 seconden neer, onder geschreeuw van omstanders. Volgens een van de getuigen kwam de raket in contact met het lanceerplatform en veroorzaakte dat het ongeluk. Twee jaar geleden vloog Hughes ongeveer 570 meters door de lucht en landde ondanks twee parachutes hard in de Mojave woestijn, waarbij hij gewond raakte aan zijn rug. Daarna zei Hughes: „ Dit ding kan je op tien manieren vermoorden. Net zo makkelijk.” Zijn doel was uiteindelijk in de ruimte te vliegen om zelf te kunnen zien of de aarde rond is. „Ik geloof niet zomaar iemand die dat zegt op zijn woord.” (NRC)