‘Kritiek moment voor Zuid-Korea’

Maatregelen Na China is Zuid-Korea het zwaarst getroffen door het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. President Moon belooft krachtig op te treden.

Marktmedewerkers reinigen een markt in Daegu, Zuid-Korea.
Marktmedewerkers reinigen een markt in Daegu, Zuid-Korea. Foto AFP

Ongekende, krachtige maatregelen. Dat beloofde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zondag. De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft in het land een „een kritiek moment” bereikt, en eist serieuze actie.

De maatregelen volgen kort na een zesde dode in Zuid-Korea. Het aantal besmettingen is daar inmiddels de zeshonderd gepasseerd. Daarmee is Zuid-Korea na China het zwaarst getroffen door het virus, als de 634 besmettingen op het cruiseship de Diamond Princess voor de kust van Japan niet worden meegerekend .

Inmiddels is in Zuid-Korea ‘code rood’ van kracht, het hoogste waarschuwingsniveau. De regering wil een speciaal crisiscentrum inrichten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het zal functioneren onder leiding van de premier en de ministers van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid.

De helft van de Zuid-Koreaanse zieken is volgeling van een sekte, de Shincheonji Kerk van Jezus, in het zuidoosten van het land. Meer dan negenduizend Shincheonji-leden zijn in quarantaine gezet, zo’n 1.250 vertonen verschijnselen van Covid-19. De precieze oorsprong is nog onduidelijk. Wel is bekend dat een van de eerste slachtoffers in Zuid-Korea een Shincheonji-kerk bezocht in Daegu, een stad met 2,4 miljoen inwoners ten zuiden van Seoul. Daarna verspreidde het virus zich binnen de gemeenschap.

President Moon riep aanhangers van de sekte op om voorlopig geen bijeenkomsten bij te wonen. De leiding van de Shincheonji-gemeenschap heeft inmiddels zijn 1.100 kerken gesloten. Alle diensten zijn voorlopig opgeschort.

Na China grootste aantal besmettingen in Zuid-Korea

De Chinese president Xi Jinping sprak zijn landgenoten zondag tijdens een toespraak op staatstelevsie ook toe over de voortdurende crisis. Ja, de Chinese bestrijding is volgens hem effectief, maar heeft nog een lange weg te gaan „Momenteel is de epidemie nog steeds ernstig en complex. De preventieve en controlerende maatregelen bevinden zich nog steeds in de moeilijkste en meest kritieke fase”, zei Xi. De situatie verbetert inmiddels, aldus de president, maar China mag nog niet „achterover leunen”. Bijna 2.500 Chinezen zijn overleden aan Covid-19.

De Chinese overheid neemt volgens Xi bovendien maatregelen om de effecten van het virus op de economie te verzachten. Toch zal de uitbraak van het nieuwe coronavirus „onvermijdelijk een relatief grote impact hebben op de economie en de maatschappij”, zei Xi.

Gevolgen wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economische groei in China dit jaar terugvalt tot 5 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan eerdere ramingen. De groei van de wereldeconomie zou daardoor 0,1 procentpunt lager uitvallen, maar dat scenario gaat er wel van uit dat Covid-19 snel onder controle gebracht kan worden, waarschuwde IMF-directeur Kristalina Georgieva zaterdag. „We kijken ook naar ernstiger scenario’s waarbij het virus zich langer en breder kan verspreiden en de gevolgen voor de groei langer zullen aanhouden.”