Honderden vluchten Canarische Eilanden geschrapt vanwege zandstorm

Zandstorm Windstoten tot 120 kilometer per uur brengen zand uit de Sahara over. Opstijgen en landen is onveilig door beperkt zicht.

Alle luchthavens op de Canarische Eilanden zijn vanaf maandag weer geopend, nadat een zandstorm uit de Sahara ervoor zorgde dat vliegtuigen niet konden opstijgen en landen. In totaal zijn vanaf zaterdag ruim achthonderd vluchten van en naar de eilanden geschrapt, liet luchthavenbeheerder Aena zondagnacht weten.

De stormen komen vaker voor en worden op de eilanden ‘calimas’ genoemd; ze kunnen windstoten tot 120 kilometer per uur veroorzaken. Daarbij waait fijn zand uit de Sahara over vanuit de Afrikaanse kust, die op ongeveer 95 kilometer ligt. Beperkt zicht en de oranje gloed die het zand veroorzaakt, maken opstijgen en landen onveilig voor piloten.

De Canarische Eilanden, met Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote, zijn ‘s winters populair bij Europese toeristen op zoek naar de zon. Door schoolvakanties in het Verenigd Koninkrijk raakt de zandstorm veel Britse toeristen. Lokale autoriteiten raden mensen aan binnen te blijven en deuren en ramen gesloten te houden.