G20-top

Leiders grootste economieën optimistisch over groei ondanks toegenomen risico’s van coronavirus

De ministers van Financiën van de G20 (de twintig belangrijkste economieën van de wereld) verwachten dat de economische groei dit jaar en volgend jaar licht zal aantrekken. De redenen voor het optimisme zijn het nog steeds zeer ruime monetaire beleid van centrale banken en een afnemende spanning over de handelsoorlogen. Tegelijkertijd zijn er risico’s voor de korte termijn, met name door het coronavirus. Het IMF voorspelde dat het virus 0,1 procentpunt van de wereldwijde groei af zou halen.

In een verklaring schrijven de G20-landen dat ze klaar staan om verdere actie te ondernemen als de maatregelen die tot nu toe genomen zijn tegen corona onvoldoende blijken.

De top, gehouden in de Saoedische hoofdstad Riad, ging verder over onder meer de invoering van mondiale regels voor belastingheffing op techbedrijven als Google, Amazon en Facebook. De OESO, de denktank van de G20, moet tegen juli 2020 technische randvoorwaarden hebben opgesteld die overheden in staat stellen om digitale bedrijven te belasten op de plek waar ze zaken doen (en omzet genereren), in plaats van in het land waar ze fiscaal zijn geregistreerd. (Reuters)