FNV eist miljoen euro schadevergoeding van chemiebedrijf DuPont

DMAc Volgens de FNV zijn meerdere vrouwelijke oud-werknemers ongewenst kinderloos gebleven door blootstelling aan een giftige stof op de werkvloer.
Chemieconcern DuPont.
Chemieconcern DuPont. Foto Koen van Weel/ANP

Vakbond FNV eist namens vijftien oud-werknemers een schadevergoeding van 1 miljoen euro van chemieconcern DuPont. Volgens de vakbond werden de oud-werknemers blootgesteld aan het oplosmiddel DMAc, dat doodgeboortes en vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Dat heeft de FNV maandag bekendgemaakt.

Volgens de vakbond zijn meerdere vrouwelijke oud-werknemers ongewenst kinderloos gebleven door de blootstelling aan het gif. DuPont is volgens de FNV aansprakelijk voor de schade bij oud-werknemers.

FNV deed onderzoek naar gezondheidsproblemen naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Het programma stelde in 2016 dat vrouwelijke werknemers ernstige zwangerschapsproblemen ondervonden door het werken met giftige stoffen. De arbeidsinspectie stelde een onderzoek in en concludeerde dat de meetmethoden en de beschermingsmaatregelen bij DuPont onvoldoende waren.

Volgens de FNV erkent het chemiebedrijf dat er werd gewerkt met de schadelijke stof maar zegt dat er geen kritieke waarden zijn overschreden. DuPont zegt tegen persbureau ANP dat het de dagvaardingen nog bestudeert. Inhoudelijk wil het bedrijf nog niet reageren.

Correctie (24 februari 2020): in een vorige versie van dit artikel stond dat DuPont nu Chemours heet. Dat klopt niet omdat het verschillende bedrijven zijn. Dit is inmiddels aangepast.