ECB lanceert burgerenquête over monetair beleid

Evaluatie Christine Lagarde, chef van de Europese Centrale Bank, nodigt burgers van de eurozone uit om online hun „ideeën en zorgen” over de ECB te delen.

De ECB-enquête is onderdeel van een grote evaluatie van het monetair beleid die ECB-chef Christine Lagarde heeft gelanceerd.
De ECB-enquête is onderdeel van een grote evaluatie van het monetair beleid die ECB-chef Christine Lagarde heeft gelanceerd. Foto Ralph Orlowski / Reuters

„Maakt u zich zorgen over te sterke deflatie of te hoge inflatie?” De Europese Centrale Bank wil het van u weten. Het is één van de dertien vragen in een online enquête over het monetair beleid die de ECB maandag lanceerde. Elke burger van de eurozone mag de vragenlijst invullen – en dat kan ook in het Nederlands.

Voor het eerst legt de centrale bank, die doorgaans vooral met de financiële wereld praat, zijn oor te luister bij de burger. De enquête, die loopt tot 24 april, maakt deel uit van een grote evaluatie van het monetair beleid die ECB-chef Christine Lagarde heeft gelanceerd en die eind dit jaar klaar moet zijn. „Deelt u alstublieft uw ideeën en zorgen met ons”, zegt de sterk mediabewuste Lagarde in een filmpje op haar twitteraccount.

Kritiek

De Française, die in november de Italiaan Mario Draghi opvolgde, wil de luiken open gooien bij de nogal gesloten centrale bank. Er komen ook bijeenkomsten in elk van de negentien eurolanden, getiteld ‘De ECB luistert’. Deze sessies, die de nationale centrale banken van de eurolanden moeten organiseren, zijn bedoeld voor maatschappelijke organisaties.

De ECB krijgt de laatste tijd veel kritiek vanwege haar ultraruime monetaire beleid. De combinatie van negatieve rentetarieven met de massale opkoop van staats-en bedrijfsschuld heeft verschillende bijwerkingen. In Nederland bijvoorbeeld leidt de lage rente tot zorgen over de dekkingsgraad van pensioenfondsen.

Het moet gezegd: lastige vragen worden in de enquête, waarover het voltallige ECB-bestuur zich heeft gebogen, niet gemeden. Eén vraag gaat over de invloed van de „lage rente” op „u/uw organisatie”. Ook is er een vraag over „de stijgende huisvestingskosten”. Daarmee lijkt de ECB tegemoet te komen aan kritiek dat zij te weinig oog heeft voor de huizenprijzen. Die zijn niet meegenomen in het inflatiecijfer dat de ECB hanteert. De ECB streeft naar een inflatie van vlak onder de 2 procent – een percentage dat is bedoeld als buffer tegen deflatie. Nu ligt de inflatie op 1,4 procent. In de evaluatie staat het inflatiedoel ter discussie.

Lees ook: Lees ook: ‘Uil’ Lagarde snijdt heikele thema’s aan bij start monetaire brainstorm

‘Stap in de goede richting’

De vraag is wel hoeveel burgers de weg naar de site van de ECB zullen weten te vinden – het is geen drukbezochte plek op het internet. De Nederlandsche Bank maakt vooralsnog geen reclame voor de enquête. Ook worden geen papieren versies verspreid. Onduidelijk is verder hoe zwaar de meningen van burgers zullen meewegen in de evaluatie. Het zal daarbij voor ECB-medewerkers een kunst zijn de antwoorden van burgers te scheiden van mogelijke gecoördineerde massa-antwoorden van groepen met een (politieke) agenda. Er zal een samenvatting worden gepubliceerd op de site, zo belooft de ECB.

Stanislas Jourdan van de organisatie Positive Money Europe, die een eerlijker geldsysteem wil, vindt het „een stap in de goede richting” dat Lagarde wil luisteren naar de maatschappij. „In het tijdperk-Draghi was zoiets onmogelijk”. Maar, zegt hij, „als de ECB echt het gesprek aan wil gaan met burgers, zal zij debatten moeten organiseren met representatieve, willekeurig geselecteerde groepen mensen”. Omdat de ECB dit vooralsnog niet doet, wil Positive Money zelf burgerdebatten over de ECB gaan organiseren, onder meer in Nederland.

Dit bericht is na publicatie bijgewerkt met meer informatie