Covid-19

Eerste patiënt in Noord-Rijnland-Westfalen bekend, dicht bij Nederlandse grens

Wereldwijd zijn tienduizenden mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Er zijn inmiddels meer dan 2.600 mensen gestorven aan de gevolgen van de ziekte, van wie veruit de meesten in China. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het virus.

Blog gesloten

Dit blog is gesloten.

Lees hier het nieuwe blog

Nederlanders op Tenerife: „Het blijft een ver van m’n bed-show”

Toeristen in het H10 Hotel op het Spaanse eiland Tenerife moeten twee weken in het hotel blijven nadat er bij een Italiaanse gast Covid-19 werd geconstateerd. De rest van het eiland, populair onder Nederlandse toeristen, moet nog bijkomen van de zandstorm Calamia, die dit weekend huishield op het eiland.

Lees ook: Zo ben je toerist, zo gevangene in de zon

Else Bruining (47) uit Bergen op Zoom zou het niet zo erg vinden om nog twee weken op het eiland te blijven. Ze ontvlucht het carnaval in Nederland en verblijft sinds vorige week woensdag met haar vriend in een all-in resort. “Het eten is hier fantastisch.”

Ja, de zandstorm, díé was heftig. Zaterdagnacht stak ’ie op, gelig zand vanuit de Sahara en het advies was binnen blijven. Je zag letterlijk niks. En alles verdween in het zwembad. Parasols, palmbomen, ligstoelen, de dakbedekking. Handdoeken tegen de gleuven van de kamerdeur hielpen niks. “Zelfs het nachtkastje zat onder het zand.”

Via internet hoorde ze vanmorgen van de besmetting met het Covid-19-virus, in een hotel verderop. Maar in het resort waar zij verblijft, lijkt niets aan de hand. De overwegend Britse en Nederlandse gasten hebben het er wel over, maar eerder met een grap. “Het blijft een ver van m’n bed-show.”

Alleen het personeel, die dragen mondkapjes. “Maar ik denk nog vanwege dat Sahara-zand.”

„Het handje schudden heb ik vandaag even gelaten.”

“Mondkapjes vanwege de zandstorm?” Elvira de Vries (38), die al vijftien jaar op het eiland woont, heeft al vele zandstormen meegemaakt, en heftiger dan deze was ’ie nooit. Maar eilandbewoners met mondkapjes op heeft ze, tot vanmorgen, toen het nieuws over de besmette toerist naar buiten kwam, niet eerder gezien. En nu ziet ze meer mensen ermee rondlopen op straat. En bij de apotheek is de prijs voor één mondkapje nu 20 euro. “Je kunt ze hier ook halen bij de Chinees, maar die zijn kwalitatief minder goed.”

De besmetting op het eiland baart haar wel wat zorgen. Het eiland lééft van de toeristen, ze komen overal vandaan. Hoe is dat te controleren? Ze werkt zelf in de toeristenindustrie. “Maar het handje schudden heb ik vandaag even gelaten.”

Eerste geval in Noord-Rijnland-Westfalen geconstateerd, dicht bij Nederlandse grens

Ook in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is een besmetting met Covid-19 geconstateerd. De eerste patiënt in die deelstaat komt uit Erkelenz, een plaats op zo'n twintig kilometer van de Nederlands grens.

Het programma Tagesschau meldt op basis van een woordvoerder van de brandweer dat een echtpaar uit Erkelenz is opgenomen in het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf. Zij waren beiden onwel en zijn met een gespecialiseerd voertuig vervoerd. Volgens de regionale krant Rheinische Post was het echtpaar niet onlangs in het buitenland geweest. Eén van beiden is positief getest op het coronavirus, dat zou een 47-jarige man zijn. Of ook de vrouw ziek, is nog niet duidelijk.

In Düsseldorf wordt dinsdagavond overlegd over maatregelen. Mogelijk blijven de scholen in de regio Heinsberg, over de grens met de Nederlandse provincie Limburg, woensdag gesloten.

In Duitsland werd eerder op dinsdag al bekend dat er ook een geval is geconstateerd in ook een geval in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. En dinsdagavond laat maakte ook Madrid melding van een patiënt met Covid-19, waarmee het aantal besmettingen in Spanje op vier staat.

Hoe gaat het Jeugdjournaal om met de berichtgeving over het coronavirus?

„Kan er ooit een virus komen dat zo gevaarlijk is dat alle mensen doodgaan?” De redactie van het NOS Jeugdjournaal maakte twee weken geleden een ‘explainer’, een video met uitleg over het coronavirus, waarin de presentator ook de apocalyptische vragen niet uit de weg gaat (het antwoord: „Nee”). De video is al ruim 250.000 keer bekeken.

Jeugdjournaal-chef Ronald Bartlema: „Kinderen zijn net mensen, als het om rampen gaat zijn ze meestal bovenmatig geïnteresseerd. We geven in onze items de feiten, maar we gaan ook altijd in op vragen die specifiek leven onder kinderen. Worden zij ook ziek?”

Een still uit de 'explainer' van het Jeugdjournaal. Screenshot YouTube

Het Jeugdjournaal probeert de berichtgeving over het coronavirus te doseren. Nu het risico op besmettingen in Nederland toeneemt, zal het researchteam zich richten op vragen als: hoe gaan scholen of sportclubs met het virus om? Zijn er draaiboeken?

Bartlema: „De gedachte is vaak dat kinderen het nieuws niet aankunnen. Maar juist als je ze niks vertelt, is de kans groot dat ze wild gaan fantaseren over een pandemie. Met de feiten geef je ze houvast, ze hebben veel meer aan een gewogen verhaal. Daarvoor moeten we wel de ruimte nemen: we vertellen dus nooit alleen dat er mensen doodgaan, maar ook altijd dat er mensen beter worden. Dat de meest kwetsbare mensen vooralsnog de ouderen zijn.”

Italiaan in Algerije in quarantaine wegens besmetting met coronavirus

Ook in Algerije is het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt opgedoken. Dinsdagavond heeft de minister van Volksgezondheid op de staatstelevisie bekendgemaakt dat een Italiaan positief getest is op het virus. Hij is in quarantaine geplaatst.

De Italiaan is vorige week maandag het Noord-Afrikaanse land binnengekomen. Het is onbekend wat hij in de dagen daarna heeft gedaan en of hij de ziekte heeft overgedragen aan anderen. Vorige week brak het virus uit in Noord-Italië. Inmiddels zijn in het land meer dan driehonderd besmettingen vastgesteld en zijn elf mensen aan Covid-19 overleden.

Vorige week brak het coronavirus uit in het noorden van Italië. Foto Marzio Toniolo/Reuters

Nederlanders op vlucht van Amsterdam naar Tenerife stappen uit op Lanzarote

Verschillende Nederlanders die op weg waren van Amsterdam naar Tenerife hebben ervoor gekozen niet door te reizen, maar uit te stappen tijdens de tussenstop op Lanzarote. Dat riep de piloot om van het vliegtuig waarin NRC-redacteur Juliette Vasterman zat, vlak voordat het vliegtuig vanaf Lanzarote vertrok naar Tenerife.

Het vliegtuig zet op Tenerife toeristen af en neemt ook mensen mee voor de terugweg naar Amsterdam. Die laatste groep mag nog wel mee. De vlucht naar Amsterdam heeft inmiddels veel vertraging opgelopen, deels als gevolg van de storm op de Canarische eilanden.

Dinsdag werd bekend dat in een hotel op Tenerife een Italiaanse man positief heeft getest op Covid-19. De duizend toeristen die in het hotel verblijven, onder wie dertien Nederlanders, worden veertien dagen in quarantaine gehouden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen aanwijzingen te hebben dat de Nederlanders in het hotel besmet zijn met het virus.

Voor zover bekend zijn 13 Nederlanders in het H10 Costa Adeje Palace-hotel op #Tenerife. We hebben geen aanwijzingen dat zij besmet zijn met het nieuwe #coronavirus.

— 24/7 BZ (@247BZ) February 25, 2020

Het vliegverkeer van en naar de Canarische eilanden, voor veel Nederlanders een favoriete bestemming tijdens de wintermaanden, had afgelopen weekend ook al last van de zandstorm Calima. Zowel op zaterdag, als op zondag werd maar een handjevol vliegtuigen toegelaten. Volgens de Spaanse luchthavenbeheerder AENA werden meer dan achthonderd vluchten op Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura gehinderd door de zandstorm.

Opnieuw vier doden in Noord-Italië, totaal naar elf

Nog eens vier mensen in het noorden van Italië zijn dinsdag overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee komt het totaal aantal slachtoffers op tien. Vorige week brak het virus, dat voor het eerst in januari in China werd geconstateerd, uit in het noorden van Italië. Dinsdag werden ook besmettingen gemeld in de provincie Toscane en in het veel zuidelijker gelegen Sicilië.

Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn drie van de slachtoffers in ieder geval tachtig jaar of ouder geworden en woonden zij in de regio die het zwaarst is getroffen door de uitbraak, Lombardije. Het vierde slachtoffer kwam uit de regio Veneto. Het totaal aantal besmettingen in het land is inmiddels opgelopen naar 322.

Zwitserland en Oostenrijk

Dinsdag werd ook in Zwitserland het eerste besmettingsgeval geconstateerd. Het gaat om een 70-jarige man uit het zuidelijke kanton Ticino. Hij zou besmet zijn geraakt tijdens een bijeenkomst in Milaan een week eerder.

Ook in de deelstaat Tirol in Oostenrijk werden dinsdag twee besmette gevallen gemeld. Een 24-jarige man en vrouw die in Innsbruck verbleven, meldden zich op maandag met symptomen van het virus bij een kliniek en testten even later positief. Later op dinsdag meldden Oostenrijkse media dat een hotel in Innsbruck in quarantaine is geplaatst. Een Italiaanse oud-medewerkster van het hotel zou het virus met zich mee hebben gedragen. Ook haar woning is geïsoleerd.

Eerste besmetting in Zwitserland, Spaanse vasteland

Na twee besmettingen met Covid-19 in Oostenrijk is dinsdag ook de eerste besmetting met het virus geconstateerd in Zwitserland. Dat melden Zwitserse media op basis van berichtgeving van het ministerie van Volksgezondheid. De patiënt is een 70-jarige man uit het kanton Ticino in het zuiden van Zwitserland. Hij zou de besmetting hebben opgelopen tijdens een bijeenkomst in Milaan een week eerder.

Ook op het Spaanse vasteland is het eerste besmettingsgeval geconstateerd. Na de infectiegevallen op Mallorca en op twee van de Canarische eilanden testte in de autonome regio Catalonië dinsdag de eerste persoon positief, melden lokale media. Het zou gaan om een vrouw uit Barcelona, die in de afgelopen dagen in Noord-Italië is geweest. Zij wordt in het ziekenhuis in Barcelona in quarantaine gehouden en nader onderzocht.

🗞️Neues #Coronavirus 2019-nCoV: Erster bestätigter Fall in der Schweiz https://t.co/FGQr3hG8uf
🗞️ Nouveau coronavirus: premier cas confirmé en Suisse #COVID19https://t.co/qeU1oXqDFP

— BAG – OFSP – UFSP (@BAG_OFSP_UFSP) February 25, 2020

Negentien vragen over de uitbraak van Covid-19

Is er sprake van een pandemie? Wat doen landen tegen verspreiding van het coronavirus? Op die vragen en meer vind je het antwoord in dit vragenstuk van NRC.

In dit vragenstuk vind je het antwoord op negentien vragen over Covid-19: Is de corona-epidemie nu een pandemie? En achttien andere vragen over de uitbraak

Iraanse onderminister van Gezondheid besmet met virus

Het hoofd van de Iraanse eenheid die de gevolgen van het coronavirus in het land probeert in te dammen, is zelf besmet geraakt met het virus. Volgens het Iraanse ministerie van Gezondheid werd onderminister Iraj Harirchi dinsdag positief getest op Covid-19.

Op maandag had Harirchi in de Iraanse hoofdstad Teheran nog een persconferentie gegeven over de gevolgen van de virusuitbraak. Volgens persbureau AP had hij er toen al „zweterig en ziekig" uit gezien. Tijdens de persconferentie had Harirchi nog gezegd dat het probleem met het virus in Iran niet groot was.

Archiefbeeld van de Iraanse onderminister van Gezondheid Iraj Harirchi.

Twee besmettingen in Tirol, ook Kroatië meldt eerste geval

In de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn dinsdag twee besmettingen gemeld met Covid-19. De regio grenst aan het noorden van Italië, waar vorige week een uitbraak plaatshad van het nieuwe coronavirus. Ook in Kroatië is dinsdag de eerste besmetting geconstateerd.

De twee besmette gevallen in Tirol zijn volgens Oostenrijkse media een man en een vrouw van beide 24 jaar die wonen in Innsbruck. Ze zouden beiden afkomstig zijn uit Italië en het virus over hebben gehouden aan een trip naar de regio Lombardije, waar het aantal besmettingen de afgelopen week in korte tijd snel toenam.

De twee zijn niet de eerste besmettingen in Oostenrijk. In Wenen werd eind januari een stewardess positief getest op het virus. Veel Nederlanders zijn vanwege de voorjaarsvakantie in Oostenrijk op wintersport.

In Kroatië werd dinsdag een man in een ziekenhuis in de hoofdstad Zagreb positief getest op Covid-19. Volgens premier Andrej Plenkovic gaat het om een jongere met milde syptomen. Hij wordt in quarantaine gehouden.

Duizend hotelgasten Tenerife in quarantaine onder wie dertien Nederlanders

Duizend toeristen op het Canarische eiland Tenerife, onder wie dertien Nederlanders, moeten in hun hotel blijven, nadat een Italiaanse toerist positief testte op Covid-19. De toeristen moeten volgens persbureau ANP 14 dagen in quarantaine blijven. Het hotel waarin zij zitten is dinsdag afgesloten van de buitenwereld.

Volgens Belgische media zitten in het hotel ook 110 Belgische toeristen. Alle hotelgasten worden door Spaanse gezondheidsmedewerkers gecontroleerd op het virus. Ook andere hotels op de Canarische eilanden nemen maatregelen om de kans op een uitbraak te verkleinen.

Volgens de Spaanse krant El País is de Italiaanse man een 69-jarige arts uit Lombardije, de Noord-Italiaanse regio waar het nieuwe coronavirus zich inmiddels heeft verspreid. Hij is het derde besmette geval in Spanje. Eerder testten een Duitse man op het Canarische eiland La Gomera en een Brit op het eiland Mallorca ook al positief op het virus.

Een politieauto voor het hotel waar de toeristen in quarantaine worden gehouden op Tenerife. Christopher Betts/Reuters

Japanse voetbalcompetitie opgeschort, Italianen spelen wedstrijden zonder publiek

De professionele Japanse voetbalcompetitie is voor de komende drie weken stilgelegd vanwege het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Alle 94 wedstrijden die tot 15 maart in de J.League op de agenda stonden, zijn volgens nieuwssite NHK uitgesteld. Het gaat om de hoogste drie voetbalcompetities in het land.

De sportwedstrijden zijn uitgesteld omdat volgens specialisten van de overheid de komende weken cruciaal zullen zijn voor de bestrijding van de ziekte, aldus NHK. Eerder ging ook de kwalificatiewedstrijd Japan - China voor het Aziatisch kampioenschap basketbal niet door vanwege de virusuitbraak.

Of de Olympische Spelen in juli van dit jaar kunnen doorgaan, is nog onduidelijk. Volgens IOC-lid Dick Pound is er nog drie maanden de tijd om een besluit te nemen, zei hij tegen persbureau AP.

In Italië, het land waar in Europa de meeste besmettingen zijn vastgesteld, gaat de hoogste voetbalcompetitie wel door. Wel worden de vijf wedstrijden in de gebieden waar het virus is vastgesteld zonder publiek gespeeld. Ook de Europa League-wedstrijd Internazionale - Ludogorets wordt deze donderdag in Milaan voor lege tribunes gespeeld.

Voetbalsupporters dragen mondkapjes op de tribune bij een wedstrijd in de Japanse stad Hiratsuka. Foto Jiji Press / EPA

Tien doden en bijna duizend patiënten in Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn nog eens 84 nieuwe besmettingen met het Covid-19-virus vastgesteld. Ook is een tiende patiënt overleden. Het aantal besmettingen komt daarmee op 977, meldt persbureau Yonhap dinsdag. Volgens het persbureau is het aantal Covid-19-gevallen in een week tijd verdertigvoudigd.

De grootste zorgen zijn er over de stad Daegu, met 2,5 miljoen inwoners, en de nabijgelegen provincie Gyeongsangbuk-do. In die regio in het zuidoosten van het land zijn zo'n achthonderd gevallen vastgesteld. Twee besmettingshaarden omvatten 70 procent van de ziektegevallen, aldus Yonhap: een ziekenhuis in Cheongdo en de Shincheonji-kerk, een religieuze sekte. De kerk moet gegevens aanleveren over alle ongeveer 200.000 leden, zodat er eventueel aanvullende quarantainemaatregelen getroffen kunnen worden.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft het gebied bezocht en zei meer maatregelen te treffen om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Nog deze week moet de stijgende trend in het aantal patiënten gekeerd worden.

Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Zuid-Korea na China het land waar zich de meeste Covid-19-patiënten bevinden. Deze twee landen worden in aantallen besmettingen gevolgd door het schip Diamond Princess, dat in Japanse wateren ligt. In Europa telt Italië de meeste patiënten. Daar waren maandag volgens de WHO 124 mensen besmet, waarvan 48 nieuwe gevallen.

Moon Jae-in tijdens een bezoek aan Daegu. dinsdag. Foto Yonhap/AFP

Rode Kruis: Nederlanders weten onvoldoende van juist gebruik mondkapjes

De meeste Nederlanders weten te weinig van het juiste gebruik van mondkapjes. Ruim de helft van de mensen denkt dat je zo'n masker in gebieden waar besmettingen met Covid-19 voorkomen permanent moet dragen, terwijl dat niet nodig is. Ook weten veel mensen niet dat bij verkeerd gebruik een masker juist een infectiehaard kan zijn, aldus het Rode Kruis.

Het Rode Kruis liet onderzoeken hoeveel Nederlanders van goed gebruik van mondkapjes weten. Uit een representatieve enquête onder zevenhonderd mensen bleek dat 52 procent van de Nederlanders overschat hoe vaak mondkapjes nodig zijn. Ook weet maar 34 procent van de mensen dat een mondkapje juist een bron van besmetting kan zijn doordat het virus erop kan blijven zitten. Wie dan toch een masker draagt, moet het goed opzetten, tijdens en na het dragen de voorkant niet aanraken en het na gebruik in een afsluitbare prullenbak werpen.

Mondkapjes zijn in de meeste gevallen niet nodig, benadrukt het Rode Kruis. Ze zijn alleen nodig in besmettingsgebied, en dan nog uitsluitend voor hulpverleners of mantelzorgers die patiënten met koorts of luchtwegproblemen helpen. Het is niet nodig om een masker te dragen op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals een vliegveld.

Het Rode Kruis raadt mensen aan om de regels op te volgen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie die in deze video uitlegt:

Trump vraagt Congres om 2,5 miljard dollar voor bestrijding coronavirus, ontwikkeling vaccin

De regering van president Donald Trump heeft maandagavond een spoedplan naar het Congres gestuurd om 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) vrij te maken voor bestrijding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat meldt persbureau AP.

Volgens het Witte Huis is de financiering bedoeld voor de ontwikkeling van een vaccin, behandeling en beschermingsmiddelen. De regering wil dat er 1,25 miljard dollar aan nieuwe fondsen ter beschikking worden gesteld. De andere helft moet komen uit bestaande middelen van het Amerikaanse ministerie van Gezondheidszorg, waaronder een fonds voor paraatheid voor Ebola.

Het verzoek maakt goede kans om snel door het Congres te komen – al zijn Democraten waarschijnlijk tegen de verschuiving van financiering uit het Ebola-fonds. Volgens Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, gaat het plan van Trump niet ver genoeg.

Het plan van het Witte Huis is openbaar gemaakt op de dag dat vrees voor het coronavirus leidde tot een scherpe val van aandelenkoersen aan Wall Street. Verspreiding van het virus kan zich ontwikkelen tot een politieke bedreiging voor Trump. Nieuws over de stap leek dinsdag te helpen bij stabilisering van internationale beurzen.

Besmettingen stijgen in China en Zuid-Korea

In China is het dodental als gevolg van het virus ondertussen met 71 opgelopen, tot 2663, hebben Chinese autoriteiten dinsdag gemeld. Volgens de gezondheidscommissie zijn er 508 nieuwe gevallen vastgesteld. Van 77.658 mensen is inmiddels zeker dat ze met het virus zijn besmet.

Ook in Zuid-Korea groeit het aantal besmettingen met het coronavirus. In dat land zijn er dinsdag 60 gevallen bij gekomen, waarmee het totaal op 893 vastgestelde besmettingen komt. Negen mensen zijn overleden. Zuid-Korea wil mogelijk 200.000 leden van een kerk in het zuiden van het land testen. De vestigingsplaats van die kerk, Daegu, is het epicentrum van de uitbraak.

De Amerikaanse Centers voor Disease Control en Prevention (CDC) raadt Amerikanen af te zien van niet-noodzakelijke reizen naar Zuid-Korea.

Mensen staan dinsdag in de rij om gezichtsmaskers te kopen in Daegu, in het zuidoosten van Zuid-Korea. Foto Jung Yeon-je / AFP

Negatief reisadvies voor Italiaanse gemeenten met besmetting Covid-19

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond een negatief reisadvies gegeven voor de regio's in Italië waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Het draait om elf gemeenten in de noordelijke provincies Lombardije en Padova. Deze stadjes worden beschouwd als de belangrijkste besmettingshaarden.

Ook adviseert het ministerie alleen af te reizen naar de gebieden ten zuiden van de stad Milaan als het strikt noodzakelijk is. Ook hier is sprake van „een groot aantal besmettingen”, schrijft het ministerie. Eerder nam Italië al drastische maatregelen en besloot het de elf stadjes af te sluiten van de buitenwereld. Ongeveer vijfduizend inwoners worden door die maatregel getroffen.

De uitbraak in Italië is met 220 besmettingen de grootste in Europa. Zeven mensen overleden in het land aan Covid-19.

Lees ook: Leven in een afgesloten Italiaans dorp: 'Eerder verdrietig dan in paniek'

Ook de Amerikaanse beurs in het rood

Nadat eerder op de dag de Aziatische en Europese beurzen in de min openden, begint ook de Amerikaanse beursdag maandag in het rood. De Dow Jones-index daalde scherp met bijna 4 procent - het grootste verlies in de afgelopen maanden. De forse koersverliezen zijn een reactie op de nieuwe gevallen van Covid-19 in Zuid-Korea en Italië, twee belangrijke economieën op het Aziatische en Europese continent.

Ook in Amsterdam is de paniek onder beurshandelaren zichtbaar op de borden. Tegen het einde van de handelsdag stond de AEX-index met 4 procent in de min.

Zevende dode in Italië; Ierland geeft negatief reisadvies

Het dodental door Covid-19 is maandag in Italië opgelopen tot zeven, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Vanaf vrijdag zijn meer dan 220 mensen besmet met het virus, waarmee de uitbraak in Italië de grootste is in Europa. De Italiaanse regering besloot zaterdag elf stadjes in het noorden van het land, de belangrijkste besmettingshaarden, af te sluiten.

Ieren worden aangeraden niet naar door Covid-19 getroffen delen van Italië af te reizen, meldt het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag op zijn website. Ook adviseren de Ierse autoriteiten om bij tekens van infectie, zoals koorts, hoesten en kortademigheid, direct medische hulp te zoeken.

Het Nederlandse reisadvies naar Italië is momenteel positief. Wel raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers aan om informatie op te zoeken over de situatie ter plaatse en instructies van lokale autoriteiten op te volgen. Ook het raadplegen van een arts bij koorts en luchtwegproblemen is verstandig, aldus het ministerie.

Een rij bij een supermarkt in de buurt van Casalpusterlengo, een van de plaatsen die is afgesloten door de Italiaanse autoriteiten. Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters

Europese beurskoersen onder druk om Covid-19

De versnelling van het aantal gevallen van Covid-19 buiten China heeft maandag op de internationale aandelenmarkten gezorgd voor forse koersdalingen. China zelf bleef ditmaal vrijwel buiten schot, maar de Thaise beurskoersen daalden met 4 procent, die in Maleisië met 2,7 procent en in Zuid-Korea daalde de Kospi-index met 3,9 procent.

In Europa steeg de bezorgdheid na de snelle uitbreiding van het aantal infecties in Italië. De beurs van Milaan stond tegen de middag 4,2 procent lager. Parijs moest 3,6 procent naar beneden en Frankfurt 3,5 procent. In Amsterdam dook de AEX-index met 3,7 procent, naar 594,7 punten tegen de middag. Dat is zes procent onder de piek van 631,12 punten die nog vorige week werd bereikt.

Van een officiële koerscorrectie, met tien procent, is nog lang geen sprake. Daarvoor zou de AEX moeten dalen tot 568 punten. Een bear market (20 procent omlaag) zou zelfs een daling tot 503 punten vergen. Stijgers waren er maandagochtend niet in Amsterdam. Ahold was de minst grote daler, met 1,4 procent. ArcelorMittal, altijd gevoelig voor slecht macronieuws, noteerde 8 procent lager.

De voortekenen voor Wall Street waren maandagochtend eveneens slecht: de termijnhandel in de S&P500-index wees op een daling van 2,4 procent bij opening.

Dodental door Covid-19 in Iran toegenomen, discussie over aantal doden

In Iran zijn opnieuw mensen overleden die besmet waren met het Covid-19. Het dodental is opgelopen tot twaalf, meldt het Iraanse ministerie van Volksgezondheid op staatstelevisie. Bij 61 mensen in het land is besmetting met Covid-19 vastgesteld.

Volgens het Iraanse parlementslid Ahmad Amirabadi Farahani klopt het dodental dat naar buiten is gebracht niet. Hij zegt tegen het Iraanse persbureau ILNA dat alleen al in de stad Qom, waar hij vertegenwoordiger is, vijftig doden zouden zijn. In Qom werden de eerste besmettingen werden vastgesteld. Het aantal dat Farahani noemt, wordt ontkend door het ministerie van Volksgezondheid.

In Zuid-Korea is het aantal besmettingen met 231 toegenomen tot 833. Zuid-Korea gaf zondag het hoogste waarschuwingsniveau af nadat het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 was verdubbeld. De uitbraak van Covid-19 is buiten China het grootst in Zuid-Korea. Meerdere luchtvaartmaatschappijen, waaronder uit Mongolië en Vietnam, vliegen niet meer van en naar Zuid-Korea. In de hoogste Zuid-Koreaanse voetbalcompetitie, die zondag zou beginnen, zijn alle wedstrijden voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Vrouwen met mondkapjes in de Iraanse hoofdstad Teheran. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Jaarlijkse vergadering Chinese parlement uitgesteld om Covid-19

De jaarlijkse vergadering van het Chinese parlement is uitgesteld vanwege het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat melden internationale persbureaus maandag op basis van de Chinese staatstelevisie. De tiendaagse zitting zou over anderhalve week van start gaan. De regering wil zich in plaats daarvan richten op bestrijding van de uitbraak van Covid-19.

Het is nog onduidelijk wanneer de parlementszitting wordt ingehaald. De zitting, die sinds 1985 telkens op 5 maart begon, is een bijeenkomst van het Nationaal Volkscongres in Beijing. Het wordt gezien als een van de belangrijkste bijeenkomsten van het jaar.

Versoepelde maatregelen

De Chinese president Xi Jinping verzocht zondag provincies met een laag risico op besmetting met Covid-19 getroffen maatregelen te versoepelen. Dat heeft tot doel de impact van de uitbraak van Covid-19 op de Chinese economie te verminderen. In 24 van de 31 provincies in China zijn zondag volgens Chinese autoriteiten geen nieuwe besmettingen vastgesteld.

De provincies Yunnan, Guangdong, Shanxi en Guizhou versoepelden maatregelen waardoor het weer makkelijker is om te reizen. Ook in de stad Wuhan, waar het virus als eerste werd vastgesteld, werd maandag in eerste instantie het reisverbod versoepeld. Die aankondiging, waardoor gezonde mensen de stad konden verlaten als zij hiervoor een dringende reden hadden, werd echter later op de dag weer ingetrokken.

Het Nationaal Volkscongres tijdens de bijeenkomst in 2019. Foto Greg Baker/AFP

Treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië na vier uur weer hervat

Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië is maandag weer hervat. Zondagavond reden zo'n vier uur geen treinen door de Brennerpas nadat een trein werd tegengehouden omdat twee passagiers mogelijk besmet waren met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

De Eurocity van de Duitse vervoerder DB was onderweg naar Venetië naar München en werd bij de Oostenrijkse grens stilgezet. De twee reizigers die koortsverschijnselen vertoonden, testten negatief op Covid-19.

Lees ook: Italië neemt drastische stappen na grote uitbraak coronavirus

Sinds afgelopen weekend overleden vier Italianen die waren besmet met Covid-19. Zij waren alle drie van hogere leeftijd en verkeerden al in slechte gezondheid. Het aantal vastgestelde besmettingen in Italië nam toe tot boven de 150. Om verspreiding tegen te gaan zijn onder meer elf stadjes in Noord-Italië afgesloten.

Het dodental als gevolg van het virus is zondag in China met 150 opgelopen tot bijna 2.600, melden Chinese autoriteiten. Wereldwijd is Covid-19 bij ruim 79.000 mensen vastgesteld, meer dan 25.000 van hen zijn inmiddels genezen van de ziekte.

De trein die zondagavond werd tegengehouden bij de Oostenrijkse grens. Foto Johann Groder/EPA

Update (24 februari 2020): Dit bericht is geactualiseerd na de bekendmaking van het overlijden van een vierde Italiaan.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug: Oostenrijk houdt trein uit Italië tegen wegens mogelijke virusbesmettingen