Consumentenbond: veel onveilige producten in buitenlandse webwinkels

Webshops Sommige powerbanks en reisadapters die verkocht worden in buitenlandse webshops kunnen zomaar in brand vliegen. Ook worden CO-melders verkocht die niet afgaan bij te hoge concentraties koolmonoxide.
Geen van de onderzochte CO-melders ging af bij te hoge concentraties CO.
Geen van de onderzochte CO-melders ging af bij te hoge concentraties CO. Foto iStock

Producten die verkocht worden op websites als AliExpress, eBay en Light in the Box brengen „onverantwoorde risico’s” met zich mee. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond maandag. Uit een steekproef blijkt dat twee derde van 250 onderzochte producten niet in EU-lidstaten verkocht zou mogen worden omdat ze niet veilig zijn. Het gaat om producten die van buiten de Europese Unie afkomstig zijn.

De Consumentenbond onderzocht samen met vijf vergelijkbare organisaties uit andere Europese landen 250 producten die verkocht worden bij AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het ging onder meer om speelgoed, elektronica, sieraden en tandenbleekmiddelen. Met 165 van deze producten bleek iets mis te zijn. Sommige producten bevatten schadelijke stoffen, andere zijn volgens de consumentenorganisaties „ronduit gevaarlijk”.

Driekwart van de powerbanks, usb-opladers en reisadapters slaagde niet voor de veiligheidstest. De apparaten kunnen schokken afgeven, oververhit raken, smelten of in brand vliegen. Ook bleken er problemen te zijn met 90 procent van de onderzochte kerstverlichting. Ook hiervan kunnen de snoeren kunnen in brand vliegen of de gebruiker een schok geven. Bij twee sets smolt de schakelkast. Ook bleek een aantal rookmelders niet af te gaan bij brand; geen van de koolmonoxidemelders ging af bij te hoge concentratie koolmonoxide.

Lees ook dit pleidooi voor meer inzicht in de ware prijs van producten: Geen stuntprijs zonder schaduwzijde

4.000 keer te veel zware metalen

In andere producten bleken schadelijke stoffen te zitten. Zo bevatten zeven van de elf onderzochte tandenbleekmiddelen meer waterstofperoxide dan in de EU is toegestaan. In één geval had een product zelfs 70 procent meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid. Verder bevatte het onderzochte speelgoed te veel weekmakers en zaten in sieraden te veel zware metalen. In één armband zat bijvoorbeeld vierduizend keer zoveel cadmium als toegestaan.

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, zegt te schrikken van de resultaten. Zij stelt dat er meer bewustwording moet komen over de gevaren van producten die verkocht worden in de buitenlandse webshops. Voorlopig raadt de bond Nederlanders af kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten die op stroom werken te kopen bij de onderzochte webshops.

De Consumentenbond onderzocht 98 producten van Wish, 76 producten van Amazon, 52 producten van eBay, zestien van AliExpress en acht van LightintheBox.