Veel carnavalsoptochten in Limburg en Brabant geschrapt of uitgesteld

Carnaval Door het slechte weer zijn veel carnavalsoptochten uitgesteld of afgelast. In Maastricht en ‘s-Hertogenbosch rijden de grote carnavalswagens niet mee.
Prins carnaval Luc II wordt opgehaald van het station in Maastricht en trok zaterdag in een feestelijke optocht naar het stadhuis voor de Sleuteloverdracht.
Prins carnaval Luc II wordt opgehaald van het station in Maastricht en trok zaterdag in een feestelijke optocht naar het stadhuis voor de Sleuteloverdracht. Foto Marcel van Hoorn

Door het slechte weer zijn carnavalsoptochten in onder meer Tilburg, Oss, Sittard, Kerkrade en Heerlen afgelast. Vooral in Zuid-Nederland worden zware buien en windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht. In grote delen van Nederland is code geel van kracht.

„De combinatie van harde wind met de, eveneens voorspelde, regen voor de hele zondag zorgen voor de deelnemers en het publiek, tijdens en na de optocht, voor mogelijk onveilige situaties”, concludeerde de organisatie van de Sittardse optocht zaterdag. De grote praalwagens, waar vaak maanden aan gewerkt is, kunnen het gevaar vergroten. Maar van een optocht zonder praalwagens kan geen sprake zijn, zegt organisator Peet van Erp. „Een carnavalsoptocht zonder deze praalwagens is voor ons onbespreekbaar.” De optocht wordt later ingehaald. Ook in Heerlen is de ‘Groeëte Optóch’ verplaatst naar aanstaande dinsdag. Volgens De Limburger zijn tientallen andere optochten in de provincie afgelast.

Ook in het Brabantse Oss is de Grootstedelijke Optocht geschrapt. Daar wordt in een stormvaste tent het feest voortgezet met een Stormbal. „Terwijl het buiten tekeergaat, zetten we vanaf 13.41 uur binnen de boel op stelten.” D’n Opstoet in Kruikenstad (Tilburg) gaat ook niet door, meldt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg „met pijn in ons groen-oranje hart”. Burgemeester Weterings (VVD) van Tilburg: „Het is ontzettend jammer voor alle Kruiken en Kruikinnen, maar veiligheid voor deelnemers en toeschouwers staat voorop.” De optochten worden ingehaald op Halfvasten, 22 maart.

De Boonte Störm

De grote carnavalsoptochten in Maastricht en ‘s-Hertogenbosch gaan in aangepast vorm door. „De grote optocht gaat door, maar wel is de Boonte Störm zonder gemotoriseerd verkeer”, meldt de organisatie van de intocht in Maastricht op Facebook. „Uit veiligheid is dit gezamenlijk besloten door alle betrokken partijen.” Ook in Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch) wordt „absoluut geen gemotoriseerd verkeer toegelaten tot de intocht”.

Ook in Zeeland, Gelderland, Utrecht en Overijssel zijn carnavalsoptochten afgelast in verband met de harde windstoten, meldt persbureau ANP. Zaterdag werd de optocht in Eindhoven al afgelast.