Epke Zonderland lijkt zeker van olympisch ticket

Olympische Spelen Tokio Turner Epke Zonderland lijkt zeker van een olympisch ticket nu zijn Japanse concurrent zegt niet meer in actie te komen in de laatste twee wereldbekerwedstrijden op de rekstok. De Nederlandse coaches rekenen zich nog niet rijk.
Epke Zonderland werd in 2012 olympisch kampioen.
Epke Zonderland werd in 2012 olympisch kampioen. Foto Brian Snyder/Reuters

De Japanse turner Hidetaka Miyachi zegt niet meer in actie te komen in de laatste twee wereldbekerwedstrijden op de rekstok. Daarmee zou Epke Zonderland na zijn winst bij de wereldbeker in Melbourne al zeker zijn van een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio.

„Ik had hier hoger moeten scoren, dat is me niet gelukt. De route via de wereldbekers is voor mij nu einde verhaal”, zei Miyachi zondag tegen de NOS. „Dus het ticket is voor Epke. Ik ga niet naar Doha en Bakoe.”

Lees ook de column van Wilfried de Jong: Epkes spierballen doen een dutje

De Nederlandse turncoaches Daniel Knibbeler en Bram van Bokhoven rekenen zich nog niet rijk. „We willen hierover eerst 100 procent zekerheid. Tot die tijd verbinden we hier nog geen conclusies aan. Voorlopig staat Miyachi namelijk gewoon nog ingeschreven voor de laatste twee wereldbekerwedstrijden,” reageert Knibbeler vanuit Melbourne. Van Bokhoven geeft aan contact te zullen zoeken met de Japanse bond om duidelijkheid te creëren. „We willen het eerst echt zeker weten, voordat we verdere conclusies kunnen trekken.”

Lees ook: Epke Zonderland voelt het lichaam protesteren

Laatste ticket

Zonderland en Miyachi strijden om het laatste olympisch ticket op de rekstok. Beiden hebben nu drie wereldbekerzeges op hun naam, maar Zonderland heeft nu wel een iets hogere totaalscore.

Voor Zonderland (33), de olympisch kampioen van Londen 2012, werd een alternatieve route naar de Spelen noodzaak toen hij er afgelopen najaar op de WK, gehinderd door gezondheidsproblemen, niet in slaagde zich rechtstreeks te kwalificeren voor Tokio 2020. Via de wereldbeker kan één specialist per toestel zich alsnog plaatsen, waarbij de beste drie resultaten tellen.

De Friese rekstokspecialist turnde in Melbourne zijn moeilijkste oefening met twee combinaties van vluchtelementen en won met een score van 14,900. Miyachi moest tijdens zijn oefening de rekstok loslaten en eindigde als vijfde. (ANP)