Veilige haven

Historisch lage rente op dertigjarig Amerikaans schuldpapier

De rente op Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar is vrijdag gedaald tot het laagste niveau ooit: 1,88 procent. Beleggers vluchten in veilig Amerikaanse staatspapier nu de zorgen over de economische effecten van het coronavirus Covid-19 toenemen. De rente op dertigjarige obligaties dook onder het vorige laagterecord van augustus, toen beleggers ook een veilig heenkomen zochten. Toen was dat uit angst voor escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Uitlatingen op 29 januari van Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank, zorgden eveneens voor neerwaartse druk op de rente. Powell zei niet tevreden te zijn met de stand van de inflatie onder de doelstelling van de Fed van 2 procent. Daarmee zinspeelde hij op een renteverlaging door de Fed. (Bloomberg)