Turnen

Epke Zonderland naar finale wereldbeker in Melbourne

Epke Zonderland heeft zich als eerste geplaatst voor de finale aan de rekstok bij de wereldbeker in Melbourne. De 33-jarige Fries, die zich via de wereldbekers moet zien te plaatsen voor de Olympische Spelen, zette in de kwalificatie met 14,266 de beste score neer. Zijn Japanse concurrent Hidetaka Miyachi kwam tot 14,133.

Miyachi eindigde daarmee in de kwalificatie als vierde, nog achter de Australiër Mitchell Morgans en Milad Karimi uit Kazachstan die beiden 14,166 scoorden. De finale is zondag. Zonderland viel in oktober bij de WK in Stuttgart in de kwalificaties van de rekstok. Hij miste daardoor niet alleen de kans om zijn wereldtitel te prolongeren, maar ook om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Spelen. De olympisch kampioen van Londen 2012 hoopt ‘Tokio’ nu te halen via de wereldbekercyclus.

Per toestel plaatst de winnaar van het klassement zich voor de Spelen. De beste drie resultaten tellen mee. Miyachi won al drie wereldbekers, Zonderland twee. Wint de Fries er nog één, dan telt het gemiddelde van de drie scores. Na Melbourne volgen komende maand nog wereldbekerwedstrijden in Baku en Doha.

Rick Jacobs en Bram Verhofstad kwalificeerden zich donderdag al voor de finales van respectievelijk ringen en vloer, die zaterdag worden gehouden. (ANP)