Brieven

massatoerisme

Efteling kan ’t wel

Een vol Damrak bij aanvang van het toeristenseizoen, april 2019. Het aantal toeristen zal alleen nog maar toenemen.
Een vol Damrak bij aanvang van het toeristenseizoen, april 2019. Het aantal toeristen zal alleen nog maar toenemen. Foto Olivier Middendorp

Beide heren (twistgesprek Zef Hemel en Stephen Hodes, ‘Amsterdam wordt een partystad. Na het weekend kun je de boel opdweilen’, 15/2) hebben (gedeeltelijk) gelijk. Per jaar besteedt het toeristisch bedrijfsleven wereldwijd circa 250 miljoen om het toerisme naar Amsterdam te promoten. Na een tijdelijke dip door het coronavirus en misschien een economische recessie zullen de 30 miljoen verwachte toeristen zeker gaan komen. 1. Vraag en aanbod kunnen gereguleerd worden door prijsverhoging. Maak het verblijf in de binnenstad zo duur als mogelijk voor toeristen. 2. Verbied de verhuur via Airbnb in de binnenstad. 3. Verhoog gemeentelijk onderhoudsbudget binnenstad. Waarom is de Dam om 16.00 uur een puinhoop met overvolle vuilnisbakken? Waarom kan de Efteling wél 30.000 bezoekers aan en is het park spic en span? Management! 4. Creëer een overflow-gebied voor toeristen. Niet op de Zuidas (veel te dure grond), maar in Park21, gemeente Haarlemmermeer. Doe dat met ‘state of the art’-technieken. Een Van Gogh en Rembrandt Experience in augmented reality, etc. Kunnen we goed, als innovatieve Nederlanders. Zo kunnen we op 40 ha minimaal 4 tot 12 miljoen extra toeristen opvangen vanaf 2028.

Seksindustrie: Zuidas

Er is geen eigenaarschap meer, zegt Hodes. Ook in onze wijk is het aantal hotels en bedden met alle bijbehorende horeca nog steeds fors aan het groeien. Inclusief de herrie van bijbehorende apparatuur. Het is langzamerhand inderdaad mijn wijk niet meer, dus ik vertrek op den duur. Met een bestuur dat zich steeds meer op afstand heeft geplaatst en niet echt in gesprek gaat, is eigenaarschap ook effectief ontmoedigd. Dat doet zeer. Extra attracties scheppen lijkt mij niet helemaal de weg.

Kunnen we niet beginnen met de Wallen weer een woonbestemming te geven en de hele seksindustrie naar de Zuidas verplaatsen? Dat zou in ieder geval voor de sekswerkers en voor de Wallen een upgrading betekenen.

Niet realistisch

Het is leuk om de Zuidas te noemen als een optie voor uitbreiding en verspreiding van toerisme, maar zeker niet realistisch. De vierkante meter-prijzen zijn al torenhoog. Zowel de wegen als het OV zijn daar al overbelast en het wordt alleen erger met de oplevering van nieuwe gebouwen.

Zef Hemels grote duim

Alles wat Stephen Hodes zegt herken ik, omdat het verwijst naar dingen die ieder mens dagelijks met eigen ogen kan zien gebeuren. Alles wat Zef Hemel zegt is op z’n best voorstelbaar, maar komt uit zijn grote duim en de realisatie ervan is hoogst onwaarschijnlijk.

Verdienen aan toerisme

Wat zouden de gemeente Amsterdam en de minister van Financiën verdienen aan toerisme als alle effecten worden meegenomen? Vast een fenomenaal bedrag. Zijn er misschien afhankelijkheidsrelaties tussen sommige ondernemers en de gemeente? Amsterdam kan allang niet meer terug.

Keihard ingrijpen

Keihard ingrijpen. Vliegtarieven drastisch omhoog. Coffeeshops sluiten. Raamprostitutie in het red light district uitbannen. Dancefestivals stoppen. Waarom moet marketing gericht zijn op sex, drugs & rock&roll in plaats van water, architectuur, musea en concerten, waar de stad veel meer aanleg voor heeft? Heeft Hodes als marketeer soms aan die foute ‘branding’ meegewerkt en is hij een late bekeerling? Hij heeft nu in elk geval de overtuigende kant van het tweegesprek.

Wat kúnnen bewoners?

De problemen met toerisme in de binnenstad spelen al heel lang. De bewoners klagen daar al die tijd veelvuldig over. Er zijn zelfs protesten geweest, o.a. door optochten met rolkoffers. Maar de gemeente – met uitzondering van wethouder Ivens – blijft hangen in het wijzen naar Den Haag, het maken van plannen en het schilderen van vergezichten. Het is m.i. bijzonder unfair om bewoners aan te sporen in actie te komen of zelfs te verwijten dat ze niets doen. Wat kúnnen ze nog meer doen? De binnenstad is, met de bewoners er gratis bij, verpatst aan de hoogstbiedenden. Die hebben niets met de stad; ze willen hun investeringen terug verdienen en melken de boel genadeloos uit. De argeloze buitenlandse toerist die pretpark Amsterdam voordelig aangeboden krijgt kun je weinig verwijten. Alleen een vergunningensysteem voor alles waar in het publieke domein veel geld mee te verdienen valt zou de excessen kunnen indammen. Ik vrees dat er een ramp voor nodig is om de boel in beweging te krijgen.

Nu mijd ik de binnenstad

Toen ik bijna vijftig jaar geleden als tweedejaars in Amsterdam kwam wonen was die stad een feest, boekenwinkels en platenwinkels in de binnenstad, een lekker biertje met vrienden bij de Zwart of later een hele nacht stappen. Pop- en jazzconcerten in het Concertgebouw. Al die jaren later mijd ik de binnenstad als de pest. Waar toen die boeken- en platenwinkels te vinden waren vind je nu Nutella, ijs, kaas en andere toeristenellende. Ouderwetse bruine kroegen zijn foetsie. PvdA-meerderheden of een linkse of linksrechtse coalitie? Lood om oud ijzer. Treurig, treurig, treurig.

Zoek op andere plaatsen

48 jaar geleden verliet ik Amsterdam als woonplaats. Ik werkte er nog jaren, maar het was voor een jong koppel lastig om woonruimte te vinden. Met weemoed denk ik terug aan wat K Slooten hierboven beschrijft. Tot voor kort kwamen we nog frequent in Amsterdam, maar onze animo is helaas wel teruggelopen. Je bent en blijft Amsterdammer als je er geboren en getogen bent, maar het massatoerisme heeft meer kwaad dan goed gedaan. Toch blijft Amsterdam een feest, alleen moet je het zoeken op andere plaatsen in de stad, en die moet je strikt voor jezelf houden anders zijn ook die binnen de kortste keren verpest. Overigens ben ik het volledig met Stephan Hodes eens. Kijk naar Venetië, lees Grand Hotel Europa en huiver.

Auke Kok over Van Gogh

Museum? Warenhuis

Als musea gaan toegeven aan de verwachte smaak van hun bezoekers (Gapen in het Van Gogh, 15/2), dan noem je dat zelfcensuur. Dit gebeurt voortdurend in Arabische, Chinese, Russische musea, oftewel in landen met een totalitair systeem. Wanneer het Van Gogh zich ook van zelfcensuur gaat bedienen, is het geen museum meer, maar een warenhuis: bevestigend gericht op de smaak van zijn klanten. En dan is Gordenker gewoon een filiaalhouder van de Blokker.

Onze geschiedenis

Diegenen die er geen enkel probleem mee hebben (er volwassen mee omgaan) hebben een lastige positie. Moet je dan iedere dag op de barricade om te zeggen dat je alles correct vindt en dat het niet zo nodig veranderd dient te worden? Om diegenen met een grote mond voor te zijn als ze ergens een probleem mee hebben en daar een discussiepunt van willen maken. Dat is natuurlijk niet mogelijk. En op die manier wordt linksom en rechtsom steeds meer verdacht verklaard en verdwijnt alle geschiedenis. Goed en slecht. Fenomenen die je niet kent bestaan gewoonweg niet. Dus als niks meer mag, blijft er geen geschiedenis meer over. Dat is pas je cultuur / tradities / gewoontes verliezen.