Opinie

Man van de week: Jeff Bezos

Cartoon Siegfried Woldhek tekent elk weekend in NRC een man of vrouw in het nieuws

Wie

Jeff Bezos, oprichter en baas van Amazon

Waarom

Het is niet eenvoudig om de rijkste man ter wereld te zijn, met een vermogen van zo’n 150 miljard dollar. Want toen Bezos deze week bekendmaakte dat hij maar liefst 10 miljard dollar voor klimaatmaatregels apart zet, kwam hem dat op kritiek van een deel van de 800.000 werknemers te staan, die vinden dat het bedrijf niet genoeg doet om de eigen impact en dat van anderen op het klimaat te verminderen.

Hoe

Een gelijkend portret is in dit geval eenvoudig door de gladde schedel, de geprononceerde wenkbrauwen en de opvallende oren. Maar diezelfde kenmerken nodigen ook uit tot een verschuiving richting karikatuur en dat is Bezos niet. Daarom geen pen, maar een subtieler medium: waterverf.