Italië vreest, na twee doden, verdere verspreiding van coronavirus

Besmetting In het noorden van Italië is inmiddels een vijftigtal besmettingen vastgesteld. In elf stadjes geldt een vrijwillige quarantaine, voor 250 mensen verplichte afzondering.

Ziekenhuis van Codogno, een van de drie stadjes in Noord-Italië waarvan de inwoners is gevraagd vrijwillig binnenshuis te blijven na een uitbraak van het coronavirus.
Ziekenhuis van Codogno, een van de drie stadjes in Noord-Italië waarvan de inwoners is gevraagd vrijwillig binnenshuis te blijven na een uitbraak van het coronavirus. Foto ANDREA FASANI/EPA

„Italië is geïnfecteerd”, kopte de Italiaanse krant Il Giornale zaterdagmorgen. En La Repubblica: „Het Noorden in angst.” Met zeker twee doden, ongeveer vijftig besmettingen en de wetenschap dat een drager van het coronavirus met honderden mensen contact heeft gehad, maken Italianen zich grote zorgen over een mogelijk uitbraak in hun land.

Lees ook ons blog rondom Covid-19

Elf stadjes ten zuidoosten van Milaan waar veel besmettingen zijn geconstateerd, hebben een quarantaine op basis van vrijwilligheid ingesteld en hun inwoners gevraagd zo weinig mogelijk de deur uit te gaan. Voor ongeveer 250 mensen geldt een volledige quarantaine, in een kazerne. De belangrijkste stadjes in het gebied zijn Codogno, Casalpusterlengo en Castiglione d’Adda, met in totaal vijftigduizend inwoners. Scholen, sportclubs, bars en bedrijven blijven twee weken lang dicht. Bussen en treinen stoppen er niet meer.

Vergelijkbare maatregelen zijn genomen in Vo’Euganeo en Teolo, twee dorpjes in de heuvels ten zuiden van Padua, een half uur rijden van Venetië. Op een persconferentie vrijdagavond zei minister van Gezondheid Roberto Speranza dat Italië al plannen klaar had liggen voor zo’n situatie, die hij vergeleek met eerdere ‘clusters’ van besmettingen in Frankrijk en Duitsland.

Alarm vrijdagmorgen

Vrijdagmorgen kwam het eerste alarm, met het bericht dat een 38-jarige man ernstig ziek was geworden van het coronavirus. Hij was zelf niet in China geweest, maar heeft gedineerd met een vriend die op 21 januari was teruggekomen uit China. Deze vriend bleek negatief bij een virustest. Een uitgebreidere hertest moet uitwijzen of dat komt doordat hij afweerstoffen had opgebouwd na te zijn besmet.

De 38-jarige, een chemicus die bij een vestiging van Unilever in Casalpusterlengo werkt, in Codogno woont en vaak zijn ouders in Castiglione d’Adda bezoekt, heeft een aantal mensen besmet. Onder hen zijn zwangere vrouw en een vriend met wie hij samen sport. Via anderen is het verder gegaan: zo voetbalde hij bijvoorbeeld met de zoon van een bareigenaar, en langs die weg zijn drie klanten van die bar besmet.

Hij is sinds dat diner, totdat hij vorige week zondag ziek werd, gewoon naar zijn werk gegaan en heeft meegedaan aan een halve marathon en een andere loop, en vorige week zaterdag nog gevoetbald.

Lees ook: Hoe ziek word je van het nieuwe coronavirus? En zestien andere vragen over de uitbraak

In de loop van vrijdag werden steeds meer besmettingen geconstateerd: eerst een vijftal, toen vijftien, zaterdagmiddag stond de teller op 39 voor de regio Lombardije.

Vrijdagavond kwam het bericht dat ruim tweehonderd kilometer verder naar het oosten van het land een man van 77 die al ziek was, is overleden aan het coronavirus. Hij en een andere besmette man waren vaste klanten in een bar in het dorpje Vo’Euganeo. Het was zaterdagmorgen nog onduidelijk hoe het coronavirus daar terecht is gekomen, maar uit dat gebied zijn elf andere besmettingen gemeld.

Tweede dode

Zaterdagmorgen overleed een vrouw van 75 die al ziek was en bij de eerste hulp van het ziekenhuis van Codogno was geweest, na een longontsteking. Na haar dood is het coronavirus bij haar vastgesteld.

Zaterdagmorgen is ook op een militair vliegveldje bij Rome een militair toestel geland met passagiers van het cruiseschip Diamond Princess, dat twee weken in quarantaine is gehouden in de haven van de Japanse stad Yokohama. Aan boord waren negentien Italianen en achttien mensen uit andere landen van de Europese Unie. Zij zijn na eerste controles overgebracht naar militaire faciliteiten bij Rome.

(Dit artikel is om 12:55 uur bijgewerkt om aan te geven dat de vrijwillige quarantaine in de regio Lombardij is uitgebreid tot elf stadjes. In updates van 13:25 uur en 15:10 uur is het aantal besmettingen naar boven bijgesteld.)