Tesla krijgt toestemming voor bomenkap voor fabriek Berlijn

Tesla-fabriek De rechter in Berlijn heeft onherroepelijk besloten dat Tesla mag doorgaan met het kappen van bomen voor een fabriek.
Gerooide bomen op het toekomstige fabrieksterrein van Tesla.
Gerooide bomen op het toekomstige fabrieksterrein van Tesla. Foto Odd Andersen/AFP

Tesla mag definitief doorgaan met het kappen van bomen om ruimte te maken voor een fabriek bij Berlijn. Dat heeft een gerechtshof in de Duitse hoofdstad bepaald, meldt persbureau Reuters donderdag. Milieuactivisten hadden hevig tegen de bouw gedemonstreerd. Zaterdag was Tesla nog gesommeerd de bomenkap tijdelijk te staken totdat het hof uitspraak zou doen in de zaak.

De Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s laat zo’n 92 hectare bos rooien in Grünheide, net buiten Berlijn in de deelstaat Brandenburg. Voor die fabriek, de eerste grote Tesla-fabriek in Europa, is daar 300 hectare grond aangekocht. Elon Musk, de baas van Tesla, heeft gezegd drie keer zoveel bomen terug te zullen planten als er worden gekapt.

Lees ook: In Duitsland keren de milieuregels zich nu tegen Tesla

De aangekondigde bouw van de fabriek en de bomenkap die daarmee gepaard gaat heeft milieuactivisten en werkgeversorganisaties in Duitsland tegenover elkaar gezet. Waar het oosten van Duitsland en Brandenburg de nieuwe fabriek goed kunnen gebruiken vanwege de werkgelegenheid, vrezen milieuorganisaties voor omliggende flora en fauna. Het is de bedoeling dat de fabriek in de zomer van 2021 de eerste elektrische auto’s en accu’s produceert.