Rechter: verbod anti-Zwarte Piet-demo Dokkum onterecht

Intocht Nadat anti-Zwarte Piet-demonstranten op de snelweg waren geblokkeerd, besloot de burgemeester hun actie tijdens de intocht van 2017 in Dokkum te verbieden.
Twee weken nadat hun actie tijdens de intocht was verboden, kwamen tegenstanders van Zwarte Piet alsnog naar Dokkum. Zij demonstreerden voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.
Twee weken nadat hun actie tijdens de intocht was verboden, kwamen tegenstanders van Zwarte Piet alsnog naar Dokkum. Zij demonstreerden voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. Foto Pirorschka van de Wouw/ANP

Burgemeester Marga Waanders had de anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de nationale intocht in Dokkum in 2017 niet mogen verbieden. De bestuursrechter heeft vrijdag bepaald dat de gemeente Dongeradeel beter had moeten onderzoeken of andere maatregelen mogelijk waren.

De actievoerders van Stichting Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet kwamen op weg naar de demonstratie in de Friese stad een blokkade van voorstanders van Zwarte Piet tegen. Zij slaagden er daarbij in drie bussen van de actievoerders tegen te houden op de A7 bij Joure.

Door deze ongeregeldheden op de snelweg en om meer problemen in de stad te voorkomen, besloot de burgemeester het advies van de politie op te volgen: in Dokkum kon geen anti-Zwarte Piet-actie meer plaatsvinden. Maar daarbij zijn niet eerst minder ingrijpende maatregelen overwogen, constateert de rechter. Zo stelt de rechtbank dat de burgemeester had kunnen onderzoeken of de geplande demonstratie op een andere locatie kon doorgaan.

Lees ook deze reconstructie: In Dokkum had politie alleen oog voor Zwarte Piet-tegenstanders

In de voorbereidingen op de landelijke Sinterklaasintocht hielden gemeente en politie contact met de tegenstanders van Zwarte Piet. Beide groepen hadden een demonstratievak toegewezen gekregen in Dokkum, vertelde de burgemeester eerder.

Van het plan om de snelweg te blokkeren, was de gemeente niet op de hoogte geweest. Uit een reconstructie van NRC is gebleken dat de politie het gevaar van de voorstanders, die de blokkade op de snelweg opwierpen, onderschatte. Die voorstanders van Zwarte Piet staan inmiddels bekend als de ‘blokkeerfriezen’. Een aantal van hen werd in oktober in hoger beroep veroordeeld tot taakstraffen tot negentig uur.