Papa John’s

Franchisenemers pizzaketen laten beslag leggen op geld

Een groep franchisenemers van pizzaketen Papa John’s is naar de rechter gestapt. Eigenaren van negentien franchisewinkels stellen dat sprake was van misleidende prognoses en valse beloftes over ondersteuning door het moederbedrijf. Daarbij hebben ze beslag laten leggen op 4 miljoen euro bij het Nederlandse hoofdkantoor in Amstelveen, zo bevestigde hun advocaat donderdag in berichten van het FD en de NOS.

Het maken van winst was nooit haalbaar, stelt de advocaat van de franchisenemers, Herman Knotter van LXA The Law Firm. Van de negentien filialen leden er achttien verlies en zijn er inmiddels twaalf gesloten. Het moederbedrijf bood volgens Knotter amper begeleiding, hoewel het die wel had beloofd. Ook rekende het hoofdkantoor hoge kosten, bijvoorbeeld voor het afnemen van ingrediënten bij een aan het hoofdkantoor gelieerd bedrijf. De advocaat van Papa John’s wil niet inhoudelijk reageren.

Bijna alle franchisenemers hadden privégeld geïnvesteerd. Zij zitten volgens advocaat Knotter daardoor financieel in de problemen. De meeste franchisenemers hebben een niet-westerse migratieachtergrond. Met het beslag probeert de groep de investeringen, ongeveer 300.000 euro per persoon, terug te vorderen. Ook eisen ze een schadevergoeding. (NRC)