Leguaan valt uit boom

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Emmanuel Chang/Reuters

‘Chickens of the trees’ worden ze in Florida ook wel genoemd: de groene leguanen die in het zuiden van de staat leven.

Zo’n vijftig jaar geleden kwamen de eerste exemplaren (geliefd als exotisch huisdier) er in het wild terecht, en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot bescheiden plaag. Eind januari regende het zelfs letterlijk leguanen in Florida: de temperaturen daalden er tot rond een nulpunt (uiterst zeldzaam in de Sunshine State) en daardoor raakten de koudbloedige leguanen door de kou verlamd. Niet handig voor dieren die zich graag ophouden in bomen. Zodoende kwam de National Weather Service voor Miami met de waarschuwing: pas op voor vallende leguanen. En inderdaad: op Twitter verschenen foto’s van tijdelijk verlamde leguanen op straat.