In Ayahualtempa geeft de 6-jarige Guillermo Gatica met een speelgoedgeweer een 'militaire' demonstratie.

Foto Alexandre Meneghini / Reuters

Mexicaanse ‘kindsoldaten’

Ayahualtempa, een bergdorpje in de Mexicaanse deelstaat Guerrero, heeft het zwaar. Zoals op veel meer plaatsen in zuidelijk Mexico is de overheid in dit afgelegen gebied goeddeels afwezig en hebben criminelen er vrij spel. Om zich te verdedigen tegen de bendes in hun gebied hebben de inwoners al jaren hun eigen burgermilitie, de CRAC-PF. Die besloot begin dit jaar tot een nieuwe stap: ook kinderen in het dorp krijgen een militaire training, inclusief schietles.

Leden van de buurtmilitie treffen elkaar op een kruispunt bij Ayahualtempa, een gemeente waar het Los Ardillos-kartel de dienst uitmaakt. Ze gaan per auto op patrouille. Vorig jaar botsten de ‘autodefensas’ hard met het lokale Los Ardillos-kartel.Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Toen journalisten van Reuters een bezoek brachten aan Ayahualtempa, lieten de jonge rekruten zien wat ze hadden geleerd in hun training. Zo marcheerden ze voorbij, in een lange rij en met echte en nepwapens in gereedheid. Kinderen vanaf een jaar of twaalf zouden vanwege de ijzeren greep van de bendeleden niet meer naar school kunnen. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador vindt dat degenen die besloten de kinderen te bewapenen „zich moeten schamen”. Maar de bewoners van de dorpen in Guerrero wantrouwen de autoriteiten en verdenken de weinige officiële politieagenten in het gebied ervan corrupt te zijn. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

De leden van de burgerwacht wisselen materieel met elkaar uit. De man in deze foto houdt de 45mm-kogels vast die hij van een ander lid heeft gekregen. In Ayahualtempa en vijftien omliggende dorpen vielen 26 doden, een van de slachtoffers werd onthoofd.Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Kinderen die in het dorp Ayahualtempa zijn getraind tonen aan een journalist van Reuters wat ze hebben geleerd tijdens de schietlessen. Beelden van de marcherende kindsoldaten gingen al snel Mexico en de rest van de wereld over.Foto Alexandre Meneghini/Reuters

De burgerwachten van de CRAC-PF vergezellen deze vrouwen voor hun eigen veiligheid. De inwoonsters van Ayahualtempa zijn op weg naar een kantoor van de lokale overheid. Zij gaan er hun weduwenpensioen innen. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Ayahualtempa is een klein gehucht in de zuidelijke deelstaat Mexicaanse Guerrero. Deze foto werd aan de rand van het dorp gemaakt; het dorpje ligt in een groen en vruchtbaar gebied. In de Guerrero wordt papaver verbouwd, waaruit opium wordt gewonnen. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Inwoners van het stadje Rincon de Chautla houden een bijeenkomst in het gemeenschapscentrum. Belangrijkste agendapunt: de publieke orde en de veiligheidssituatie. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Alberta Rodriguez Hernandez woont, met onder anderen haar 10-jarige dochter Erika Sanchez, in Ricon de Chautla. Hernandez verloor haar eigen moeder, die werd gemarteld en vermoord door onbekenden. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Ana Xokojyolzin is pas één jaar oud. Haar moeder heeft haar in een hangmat te slapen gelegd, in een woning in Rincon de Chautla. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Maria Martinez (rechts) en Dorotea Morales zijn samen op weg naar een afspraak met een ambtenaar, die moet bepalen of de vrouwen recht hebben op een overheidspensioen voor weduwen. Hun beider echtgenoten werden gedood in de buurt van Ayahualtempa, waarschijnlijk door leden van het Los Ardillos-kartel. Morales heeft haar twee kinderen meegenomen. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Eind januari werden tien muzikanten doodgeschoten, vermoedelijk door leden van het Los Ardillos-kartel. De slachtoffers zouden zich buiten de grenzen van het door een burgerwacht beschermde territorium hebben begeven in de deelstaat Guerrero. Ze werden toen aangevallen door de bendeleden. Deze foto werd genomen tijdens een begrafenis voor vijf van de tien mannen in Alcozacan. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

De lijkkist van een slachtoffer van bendegeweld wordt weggedragen tijdens een uitvaartceremonie in Alcozacan. De vermoorde muzikanten werden na hun dood in brand gestoken. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Een burgerwacht van de CRAC-PF poseert voor een foto bij een controlepost in Ayahualtempa. Bezoekende journalisten die bij het dorp langskwamen, hoorden van dorpelingen dat het mobiliseren van de jeugd vooral een roep om aandacht is. Het dorp presenteerde een lijst met 29 eisen aan de federale regering en de deelstaat. Daarvan is nog niets ingewilligd, maar na enig onderhandelen gaan de kinderen sinds vorige week wel weer naar school. Foto Alexandre Meneghini/Reuters