Kabinet wil verbod op financiering moskeeën uit ‘onvrije landen’

Invloed Minister Koolmees wil verbieden dat moskeeën financiering ontvangen uit „landen die geen godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting of vrijheid van vereniging kennen”.
Moslims arriveren bij de Essalam Moskee in 2018 in Rotterdam.
Moslims arriveren bij de Essalam Moskee in 2018 in Rotterdam. Foto Jasper Juinen/ANP

Het kabinet wil een verbod op financiering uit „onvrije landen” van moskeeën en andere maatschappelijke organisaties. Ook zouden maatschappelijke en religieuze organisaties voortaan inzicht moeten geven in donaties uit landen buiten de Europese Unie. Dat schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Mini-enquête over moskeegelden leek vaak politieke show

Het gaat daarbij volgens Koolmees over „landen die geen godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting of vrijheid van vereniging kennen” en die niet „voldoen aan de normen van rechtsstatelijkheid”. Of er ook echt een verbod komt, is nog niet bekend. De minister heeft zijn voorstel voorgelegd aan de Raad van State voor advies.

Vorig jaar wilde Koolmees juist geen zwarte lijst van onvrije landen omdat daarvoor „geen objectief criterium” te vinden zou zijn. Bovendien zou zo’n lijst de diplomatieke betrekkingen onder druk zetten. Ook in 2016 besloot de regering geen verbod in te stellen omdat dat in strijd zou zijn met de Algemene wet gelijke behandeling.

Afgelopen week hield de Tweede Kamer een mini-enquête over de financiering van moskeeën. Aanleiding van de verhoren waren de publicaties in 2018 van NRC en Nieuwsuur over Golfstaten die met donaties invloed ‘kopen’ op Nederlandse moskeeën.