Interim-directeur Amsterdamse afvalcentrale AEB treedt terug

Afvalbedrijf Een van de twee interim-directeuren van de Amsterdamse AEB treedt per direct terug. Hij heeft besloten zijn termijn niet te verlengen.
Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam.
Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam. Foto ANP

Koos de Vink, een van de twee interim-directeuren van het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, is per direct teruggetreden. Zijn termijn liep op 13 februari af en hij heeft ervoor gekozen deze niet te verlengen. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt (D66, financiën) vrijdag aan de gemeenteraad. „Het college respecteert het besluit van De Vink om zijn contract als statutair directeur niet te verlengen”, schrijft de wethouder.

Lees ook: Al voor de kapotte ovens verkeerde AEB in financiële nood

De Vink werd een half jaar geleden door de gemeente aangesteld om de problemen bij het afvalbedrijf op te lossen. Kort daarvoor waren drie van de vier commissarissen vertrokken en moest de financieel directeur vertrekken. Het afvalbedrijf kampte toen met achterstallig onderhoud, wantrouwen tussen management en personeel en een gebrekkige veiligheidscultuur.

Wethouder Everhardt schrijft dat De Vink „gedurende zes maanden een hele belangrijke rol heeft vervuld in het weer operationeel worden en financieel stabiliseren van AEB”. René Klaassen, directeur bedrijfsvoering van het afvalbedrijf, volgt De Vink op.

De gemeente liet eind januari weten de afvalcentrale te verkopen aan de hoogste bieder. Hiermee wordt het bedrijf na decennia geprivatiseerd. De centrale is nog niet verkocht. Everhardt volgde in november Udo Kock op, die besloot af te treden na een meningsverschil met het college over de toekomst van de AEB.

Correctie (21 februari 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat wethouder Udo Kock moest aftreden. Dit klopt niet. Hij besloot zelf af te treden. Dit is inmiddels aangepast.