Foto Khalid Amakran

Interview

Faye Wetters (15): ‘In China besef je wel dat wij hier heel vrij zijn’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Vandaag: Faye Wetters (15) uit Rotterdam.

WeChat

„Op mijn school is Chinees in de onderbouw verplicht. In de tweede ben ik meegeweest op een schoolreis naar Shanghai. Eerst had ik wel een beetje een cultuurshock. Je kunt niet instagrammen of snapchatten, niet zomaar contact maken met je ouders. Je hebt wel WeChat, een Chinese app, maar dat werkte eerst niet bij mij. Even raakte ik in paniek. Mijn vader heeft toen het duurste telefoongesprek ooit met mij gevoerd en daarna ging het wel weer. In mijn gastgezin kon de moeder geen Engels, de vader een beetje. Er was een meisje van mijn leeftijd met een broertje van drie of vier. Die moest al wel huiswerk maken en naar pianoles. De eerste week ging ik mee naar school, ik moest ook een uniform aan. De tweede week zaten we in een hotel en gingen we met zijn allen naar de hotspots.”

Gucci

„De tweede Chinareis, afgelopen oktober, was naar Beijing. Die werd gesponsord door het Confucius Instituut, je hoefde alleen de vlucht te betalen. Ik moest meebetalen, daarom ben ik op zaterdagen gaan werken in een pannekoekenrestaurant. In Beijing hadden we meer vrijheid om in de pauzes rond te lopen. Dan leer je ook mensen kennen. Het is wel lastig om contact te houden, de censuur is heel streng. Terwijl we daar waren werd de vpn-verbinding drie dagen geblokkeerd. En als je iets via wifi doet, kunnen ze meteen in je telefoon. Je realiseert je dan wel dat je in Nederland veel vrijheid hebt. We zijn ook naar een Fake Market geweest. Daar kun je kleding kopen – Supreme, Gucci, Off-White, van die high fashion-merken. Als je goed afdingt heb je voor tien euro een merktrui van heel goede kwaliteit.”

Naar mijn kat

„Mijn ouders wonen vijf minuten bij elkaar vandaan en ik wissel om de week. Bij mijn moeder heb ik een broertje en een zusje, heel gezellig. Na een week wil ik dan wel weer naar mijn kat. Het is wel irritant dat ik elke keer ál mijn spullen moet inpakken. Ik wil niet uit de koffer leven, dus ik pak ook echt elke week alles weer uit. Mijn vader is 68 en al met pensioen. Mijn moeder is juist best jong, ze heeft mij gekregen toen ze 25 was. Ik merk het leeftijdverschil niet zo. Mijn vader is mentaal niet per se oud en mijn moeder niet per se jong.”

Foto Khalid Amakran

Awkward

„Chinees wil ik proberen bij te houden maar ik ga het niet studeren. Ik wil de economische kant op of naar de kunstacademie, het liefst allebei. Ik hou van fotografie, ik doe aan portretfotografie. Ik maak foto’s van vrienden, edit ze en dan kunnen zij ze posten of gebruiken voor schoolprojecten. Ik vind het leuk dat je tijdens het fotograferen een gesprek hebt. Zij denken dat ze heel awkward zijn maar uiteindelijk komen er toch leuke foto’s uit. Heb je toch weer een moment vastgelegd.”

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl.