Euthanasie

Parlement Portugal stemt in met legalisering euthanasie

Het Portugese parlement heeft donderdag ingestemd met het legaliseren van euthanasie en begeleide suïcide van terminale patiënten door artsen. Portugal is daarmee op weg om een van de weinige landen ter wereld te worden waar euthanasie wettelijke toegestaan is. De 230 parlementariërs stemden met een flinke marge voor vijf wetsvoorstellen rond levensbeëindiging. President Marcelo Rebelo de Sousa kan de in het land controversiële wet nog blokkeren, maar ook zijn veto kan het parlement wegstemmen. Het staatshoofd is sceptisch over euthanasie en kan ook een constitutioneel hof vragen de wet te toetsen. De Portugese grondwet schrijft voor dat menselijk leven „heilig” is. Niettemin legaliseerde Portugal in 2007 abortus, na een referendum. (NRC)