Een week vrij om iets mee te maken

De toerist Nederland, topbestemming volgens Lonely Planet, wordt drukbezocht door toeristen. Wie zijn zij?

Godwin Eijofo uit Nigeria.
Godwin Eijofo uit Nigeria.

Zijn bus vertrekt pas over twee uur maar Godwin Eijofo (39) staat al even in de hal van station Amsterdam Sloterdijk, naast hem zijn bagage.

Hij had vakantie opgenomen, een week. „Dan wil je reizen, iets meemaken, mensen ontmoeten.” In Europa zag hij behalve Duitsland, zijn thuisland sinds vier jaar, alleen Polen. En ja, Nederland, hij was een keer eerder, heel kort, in Amsterdam.

Hij zou wat mensen gaan zien, hier. Mensen die hij kent via internet. Maar dat gebeurde niet. Eén meisje liet weten dat ze ziek was. De anderen reageerden niet op zijn berichtjes. „Ik vind dat onvolwassen. Zeg dan dat je moet werken. Zeg tenminste íéts.” Maar goed, hij kwam niet voor hen. „Ik kwam omdat ik dat wilde.”

Nu trok hij op met een vriend uit Rotterdam, die net als hij oorspronkelijk uit Nigeria komt. Ze pakten de Flixbus naar Lille. Leuke stad, vindt Godwin, klein maar met een mooi winkelcentrum. Hij kocht er de hagelwitte jas die hij draagt en een paar gympen. Onderweg terug stopte de bus nog even in Antwerpen.

Afgelopen nacht verbleef hij in een hostel in Amsterdam, alleen. Hij wilde plekken zien die hij de vorige keer niet had gezien. Dus ja, hij ging naar het Red Light District, liep een beetje rond, dronk wat. Hij vindt de mensen hier aardig. Opener dan in Duitsland. Al had hij niet meer dan korte gesprekjes, in de tram bijvoorbeeld, over waar de volgende halte was. Zojuist wilde iemand nog voor ’m opstaan, omdat hij zo veel spullen bij zich had.

Thuis, in Mühlheim an der Ruhr, heeft hij niet veel vrienden. „De meeste mensen zijn niet te vertrouwen.” De huur van zijn studio is hoog, maar hij is er blij mee. Hij werkt bij Amazon. Pakketten uit China sorteren voor hun volgende bestemming. Waarom hij Nigeria verliet wil hij niet vertellen, „te persoonlijk”. Hij is nog niet terug geweest en dat is hij ook niet van plan.