In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Deze week stond in teken van onder meer weinig sneeuw, het coronavirus en een wel erg bijzondere hersenoperatie.
Beelden van mensen die de straat op gaan met mondkapjes om zich te beschermen tegen het coronavirus gaan de hele wereld over. In Barcelona maakte kunstenaar Salvatore Benintende een muurschildering van Leonardo da Vinci's Mona Lisa met een mondkapje en een mobiele telefoon met daarop de woorden 'Mobile World Virus'. Een week voor de tekening werd gemaakt, werd het World Mobile Congress in de Catalaanse stad geannuleerd vanwege de uitbraak van het virus.
Foto Pau Barrena / AP
Deze week dook een 'spookschip' op aan de Ierse kust, ten zuiden van de stad Cork. Het 77 meter lange schip leed in september 2018 schipbreuk in de buurt van Bermuda en is vervolgens over de Atlantische Oceaan richting Europa gekomen. Vermoedelijk heeft storm Dennis de boot uiteindelijk tegen de Zuid-Ierse kust geblazen.
Foto Cathal Noonan / AFP
Rechts op deze foto is een sadhoe, een hindoeïstische asceet, te zien. Hij is ingesmeerd met witte as bij de viering van het religieuze feest Mahashivaratri in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.
Foto Navesh Chitrakar / Reuters
Uit China en andere Aziatische landen komen beelden naar buiten van inwoners die zich op allerlei mogelijke manieren proberen te beschermen tegen het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Plastic is daarbij een veelgekozen materiaal. Deze vrouw probeert zichzelf en haar bagage met gekleurd plastic te beschermen tegen het virus, waar inmiddels ruim 2.200 mensen aan zijn overleden.
Foto Aly Song / Reuters
Congolezen slaan op de vlucht na een dodelijke aanval in het dorpje Halungupa, in de buurt van Beni. Deze week kwamen zeker vijftien mensen om het leven bij een reeks aanvallen die vermoedelijk werd uitgevoerd door rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF).
Foto Alexis Huguet / AFP
De Britse violist Dagmar Turner speelde vorige maand viool terwijl zij aan een hersentumor werd geopereerd. Dit deed zij zodat haar artsen haar hersenfuncties nauwkeurig in de gaten konden houden en om te voorkomen dat er schade aangebracht zou worden aan de delen die precieze bewegingen in haar handen aansturen. De operatie is goed verlopen en Turner kan ook buiten de operatiekamer blijven spelen.
Foto King's College Hospital / AFP
De zevenjarige Fátima uit Mexico-Stad wordt begraven. Het kind werd op 11 februari ontvoerd en vier dagen later dood teruggevonden. Op haar lichaam waren tekenen van marteling te zien. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.
Foto Pedro Pardo / AFP
In de Indonesische provincie Noord-Sumatra wordt een waterkrachtcentrale gebouwd. De lokale bevolking vreest dat het project, dat in 2022 af is, negatieve gevolgen kan hebben voor de orang-oetans die leven in het gebied.
Foto Dedi Sinuhaji / EPA
Een dakloos stel en hun hond Bim eten in de sneeuw in het Russische Omsk. Het kan tot -30 graden Celsius worden in de regio, wat levensgevaarlijk is voor mensen die op straat leven. Daklozen gaan daarom op zoek naar plekken waar ze warmte kunnen vinden, zoals deze hete pijp.
Foto Alexey Malgavko / Reuters
Deze man behoort tot de Gongwang Bonyo. Dat is een van de tientallen zelfvoorzienende, Myanmarese stammen die leven in het onherbergzame grensgebied tussen Myanmar en India. De stamleden worden gezien als de meest geïsoleerde mensen ter wereld.
Foto Ye Aung Thu / AFP
Opnieuw komen beelden uit Syrië van vluchtende burgers. Dit meisje is onderweg naar een vluchtelingenkamp in Afrin. Ze vluchtte voor de hevige gevechten tussen rebellen en het leger van president Bashar al-Assad in de provincie Idlib, in het noordwesten van Syrië.
Foto Rami al Sayed / AFP
Deze heuvel is nauwelijks meer te herkennen als skipiste. Vanwege gebrek aan sneeuw besloot de gemeente Haute-Garonne eerder deze week sneeuw per helikopter over te brengen uit hoger gelegen gedeeltes. Ook is een sneeuwkanon aangeschaft, maar dat is pas inzetbaar als de temperatuur wat zakt. Afgelopen week werd het tot 16 graden in het skigebied Luchon-Superbagnère.
Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP
Deze foto lijkt van de dvd-hoes van een spannende film te komen, maar zij toont de dagelijkse gang van zaken in het grensgebied van China en Mongolië. Op de paarden zit grenspolitie die het gebied afgaat op zoek naar Chinezen die illegaal de grens over willen steken en om informatie te verspreiden over het coronavirus. Mongolië sloot eind januari de grens met China vanwege de uitbraak van het dodelijke virus.
Foto A Ran / EPA
Net als in Frankrijk heeft ook Japan problemen met sneeuw. In december en januari vielen er in de noordelijke stad Sapporo nauwelijks vlokken, waarna begin deze maand in enkele uren plots tientallen centimeters vielen. Dit is het gevolg van de stijgende temperatuur in de regio.
Foto Jae C. Hong / AP