Covid-19

Oostenrijk houdt trein uit Italië tegen wegens mogelijke virusgevallen

Wereldwijd zijn tienduizenden mensen besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Er zijn inmiddels meer dan 2.200 mensen gestorven aan de gevolgen van de ziekte, van wie veruit de meesten in China. In dit blog houdt NRC alle ontwikkelingen bij rondom de uitbraak van het virus.

Oostenrijk houdt trein uit Italië tegen wegens mogelijke virusbesmettingen

Een trein uit Italië is zondagavond tegengehouden aan de Oostenrijkse grens omdat twee passagiers mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Het Oostenrijkse spoorbedrijf ÖBB bevestigt dat, melden Oostenrijkse media. Het treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië zou voorlopig stil liggen.

De trein, een Eurocity van de Duitse vervoerder DB, was onderweg van Venetië naar München. Twee reizigers kampen met koortsverschijnselen. Het Italiaanse staatsspoorbedrijf bracht de ÖBB daarvan op de hoogte, waarna het bericht terechtkwam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen. Dat ontzegde de trein vervolgens de toegang tot Oostenrijk. De trein staat nu bij het Brenner-station, op de Italiaans-Oostenrijkse grens.

Of de twee passagiers ook daadwerkelijk een Covid-19-besmetting hebben, is volgens publieke omroep ORF nog onzeker. Het duo, afkomstig uit Duitsland, werd tijdens een tussenstop gecontroleerd in een ziekenhuis in Verona, maar daar kwam geen positief resultaat uit. Vervolgens reed de trein weer verder, om uiteindelijk dus bij de Oostenrijkse grens tegengehouden te worden. De circa driehonderd passagiers krijgen eten en drinken, aldus de ÖBB. Ze worden niet vastgehouden in de trein.

Verschillende media en persbureaus melden dat het treinverkeer tussen Oostenrijk en Italië helemaal stil ligt. Onduidelijk is of dat klopt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft op zijn website geen informatie. Mogelijk gaat het alleen om treinen die via het Brenner-station de grens oversteken. Die overgang is in elk geval zondag nog gesloten, meldt de ÖBB op Twitter.

Een trein van de Duitse vervoerder DE. Dit is niet de trein die stilstaat bij de Oostenrijks-Italiaanse grens. Beeld ter illustratie.Foto Getty Images

Zoeken naar de eerste besmetting in Italië; derde patiënt overleden

Dit weekend werd duidelijk dat het aantal besmettingen in Italië is toegenomen. Zaterdag overleed een tweede patiënt, zondagavond werd bekend dat een derde persoon is overleden. Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een oudere vrouw uit Crema, in de buurt van Milaan.

Ook kondigde de overheid strenge maatregelen aan om verspreiding van de ziekte tegen te gaan (lees ook eerdere updates in dit blog). Een belangrijke vraag waarop de autoriteiten snel antwoord willen kunnen geven: wie was de eerste patiënt?

Lees ook dit artikel: Waar is de patiënt nul van Italië?

Xi Jinping in toespraak: situatie is nog steeds kritiek

De Chinese bestrijding van het nieuwe coronavirus is effectief, maar bevindt zich nog steeds in het kritieke stadium. Dat zei de Chinese president Xi Jinping zondag op staatstelevisie, meldt persbureau Reuters. „Dit is een crisis voor ons en een grote test.”

„Momenteel is de epidemie nog steeds ernstig en complex en bevinden de preventieve en controlerende maatregelen zich nog steeds in de moeilijkste en meest kritieke fase”, zei Xi. De situatie verbetert inmiddels, aldus de president, maar China mag nog niet „achterover gaan leunen”. Bijna 2.500 Chinezen zijn overleden aan Covid-19.

De Chinese overheid neemt volgens Xi maatregelen om de effecten van het virus op de economie te verzachten. „De uitbraak van longontsteking door het nieuwe coronavirus zal onvermijdelijk een relatief grote impact hebben op de economie en de maatschappij,” zei Xi, die denkt dat de gevolgen van korte duur en te controleren zullen zijn.

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de economische groei in China dit jaar terugvalt naar 5 procent, aldus directeur Kristalina Georgieva zaterdag. Dat is 0,4 procentpunt lager dan eerdere ramingen.

De groei van de wereldeconomie zou daardoor 0,1 procentpunt lager uitvallen, maar dat scenario gaat er wel van uit dat Covid-19 snel onder controle gebracht kan worden, waarschuwde Georgieva. „We kijken ook naar ernstigere scenario's waarbij het virus zich langer en breder kan verspreiden en de gevolgen voor de groei langer aan zullen houden.”

Correctie (23 februari 2020): In een eerdere versie van dit stuk werd de naam van Kristalina Georgieva per ongeluk twee keer als 'Georgiëvia' geschreven. Hierboven is dat aangepast.

Meer dan honderd besmettingen in Italië, Venetiaans carnaval afgelast

Het carnaval in Venetië is uit angst voor nieuwe Covid-19-besmettingen afgelast. De Italiaanse overheid kondigde zondag drastische maatregelen aan om verdere verspreiding van de ziekte te bestrijden, nadat het aantal infecties in het land de afgelopen dagen sterk was gestegen. De festiviteiten in Venetië zouden eigenlijk tot en met dinsdag duren.

Bij zeker 89 Italianen in de noordelijke provincie Lombardije is Covid-19 inmiddels vastgesteld. Donderdag waren dat er nog drie. In Veneto, dat grenst aan Lombardije, zijn negentien gevallen bekend. Daarmee komt het aantal bekende besmettingen op 117, achttien patiënten liggen op de intensive care. In Italië stierven twee personen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Volgens regionaal bestuurder Luca Zaia gaan de maatregelen in Veneto vanaf middernacht in. Museums, scholen, universiteiten en andere openbare gebouwen zullen in Venetië en de rest van Veneto gesloten zijn. De sluiting zal zeker tot 1 maart duren, meldt persbureau AP.

Lees ook: Italië sluit besmettingshaarden coronavirus af

Nergens in Europa werd de ziekte zo veel vastgesteld. Deel van de maatregelen is een quarantaine van zo'n 52.000 Italianen in meerdere kleine steden in het noorden van het land. Scholen in Milaan blijven voorlopig dicht en sportwedstrijden werden afgelast. De ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus, werd inmiddels bij zo'n 78.000 mensen vastgesteld. Veruit de meeste besmettingen zijn in China.

Ook tweede groep geëvacueerde Nederlanders uit Wuhan niet besmet

Ook de tweede groep Nederlanders die twee weken geleden uit de Chinese stad Wuhan werd geëvacueerd, zijn niet besmet geraakt met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt.

De negen Nederlanders „hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond”, meldt het ministerie. Ze mogen weer contact hebben met anderen en hoeven zich niet meer te melden bij de GGD. De 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam die vrijdag in Nederland zijn gearriveerd, worden nog in de gaten gehouden. De GGD monitort de groep nog twee weken op eventuele ziekteverschijnselen. In Nederland zijn nog geen besmettingen met het virus gemeld.

Zuid-Korea: uitbraak op 'kritiek moment'

Zuid-Korea heeft zondag het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven na een snelle stijging van het aantal besmettingen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de uitbraak zich „op een kritiek moment” bevindt, aldus persbureau AP.

Inwoners van Seoul worden met grote borden gewaarschuwd voor de uitbraak van Covid-19. Foto Lee Jin-man/AP

Het aantal besmettingen in het land loopt snel op. Zaterdag werd de ziekte nog 346 keer vastgesteld, zondag bleken al 602 mensen besmet te zijn. Vijf mensen zijn aan de ziekte overleden.

De president zei dat de autoriteiten „ongekend krachtige” maatregelen zullen nemen. Om welke maatregelen het gaat, is niet bekend.

Nieuwe sterfgevallen in Italië en Iran

In Italië is zaterdag een tweede persoon overleden aan de gevolgen van longziekte Covid-19, waardoor het aantal doden op het Europese continent op drie komt te staan. Volgens persbureau ANSA gaat het om een vrouw uit Lombardije. Haar leeftijd is niet bekendgemaakt, en ook is niet duidelijk hoe zij het virus heeft opgelopen. Vrijdag overleed een 77-jarige man uit de stad Padua aan het virus. Daarmee zijn op het Europese vasteland nu drie mensen overleden sinds in december vorig jaar het virus uitbrak. Eerder kwam in Frankrijk iemand om het leven.

Ook in Iran heeft Covid-19 opnieuw een leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt. Hoe en wanneer de persoon is overleden, is onduidelijk. Vrijdag overleden twee Iraniërs, het totale aantal slachtoffers staat nu op vijf.

De ziekte is tot nu toe 28 keer gediagnosticeerd in Iran. Buurland Saoedi-Arabië heeft daarop reizen naar Iran verboden. Iedereen die in tegengestelde richting naar Saoedi-Arabië reist, wordt in een verplichte quarantaine geplaatst. Dat heeft directe gevolgen voor duizenden Iraniërs die op pelgrimstocht waren naar de Saoedische steden Mekka en Medina.

Aantal besmettingen Zuid-Korea neemt snel toe

Het aantal Zuid-Koreaanse patiënten dat is besmet met Covid-19, is zaterdag bijna verdubbeld. In Zuid-Korea is de ziekte nu 346 keer vastgesteld en de overheid waarschuwt dat dat aantal heel snel op zou kunnen lopen. Meer dan duizend bezoekers van een kerk in Daegu, de stad waar het virus in Zuid-Korea uitbrak, vertonen ziekteverschijnselen.

Volgens het Korean Center for Disease Control and Prevention (KCDC) concentreert het virus zich vooralsnog vooral in Daegu en in de provincie Cheongdo. Meer dan de helft van alle Zuid-Koreaanse besmettingen zou bovendien te herleiden zijn naar één vrouw, die is omgedoopt tot ‘patiënt 31’ en meerdere kerkdiensten in Daegu heeft bezocht. Zij heeft voor zover bekend geen overzeese reizen gemaakt.

Een iets kleinere uitbraak is die in het ziekenhuis van Cheongdo, waar volgens persbureau Reuters nu 111 mensen besmet zijn geraakt. Er zijn sinds de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt twee Zuid-Koreanen overleden aan de gevolgen daarvan. Elektronicafabrikant Samsung laat zaterdag weten dat een belangrijke fabriek in de stad Gumi tot en met tenminste maandag gesloten blijft, nadat een medewerker besmet bleek te zijn met het virus.

In Singapore zijn veel kerken uit voorzorg gesloten. Het grootste cluster is nu de Grace Assembly of God, een kerk met twee locaties.

Eerste Italiaanse dode door Covid-19

In de Italiaanse stad Padua is een 78-jarige patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, meldt persbureau ANSA. Hij lag al tien dagen in het ziekenhuis.

Het is de eerste Italiaanse dode door het virus en de tweede in Europa. Vorige week zaterdag overleed in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan de ziekte.

In het noorden van Italië werden deze vrijdag zeventien nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld, onder hen vijf medici. In tien dorpen zijn alle scholen, cafés en andere openbare gebouwen gesloten.

Ook zijn in de regio Veneto, waar Padua ligt, en het naastgelegen Lombardije veel carnavalsvieringen en sportevenementen afgelast.

Een verlaten straat in het centrum van het Noord-Italiaanse dorp Codogno. Foto Andrea Fasani/EPA

Training vrijwilligers Olympische Spelen twee maanden uitgesteld

Het trainingsprogramma voor vrijwilligers voor de Olympische Spelen in Japan is met zeker twee maanden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau AP. De 80.000 vrijwilligers beginnen naar verwachting eind mei met hun training.

Een oefening van de Olympische Spelen op 15 februari in Tokio. Foto Charly Triballeau/AFP

De Spelen gaan gewoon door, verzekerde de organisatie. Het uitstel is „onderdeel van de inspanningen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan”. Japan organiseert van 24 juli tot 9 augustus de Olympische Spelen.

Eerder op de dag viel een voorstel van een Londense burgemeesterskandidaat om de Spelen vanwege de uitbraak in Londen te organiseren, verkeerd. Yuriko Koike, gouverneur van de Japanse regio, noemde de opmerking „ongepast”.

In Japan zijn drie mensen omgekomen. Het aantal besmettingen ligt op zevenhonderd. Dit komt vooral door de uitbraak van het virus op het cruiseschip Diamond Princess bij de Japanse havenplaats Yokohama.

Italiaans dorp in quarantaine vanwege uitbraak coronavirus

De inwoners van het Noord-Italiaanse dorpje Codogno kunnen de komende dagen geen boodschappen doen, niet naar school, niet sporten en niet op stap. Alle publieke ruimtes in het plaatsje zijn voor twee tot vijf dagen gesloten vanwege een uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Vrijdag bleek dat zeker zes inwoners de ziekte hebben opgelopen, meldt persbureau AFP.

Een van de zes besmette inwoners van Codogno, een 38-jarige man, heeft kort geleden contact gehad met iemand die laatstelijk in China was geweest. De man is ernstig ziek en ligt momenteel op de intensive care. Ook zijn zwangere vrouw en een vriend hebben het virus. De vader van de vriend in kwestie heeft een bar in Codogno. Drie bezoekers van dat café hebben het virus ook opgelopen.

Inmiddels hebben ook vijf medewerkers en drie patiënten van het ziekenhuis waar de 38-jarige man wordt verzorgd symptomen van de ziekte. Het virus is nog niet formeel vastgesteld bij hen. Zo'n 250 mensen zitten momenteel in quarantaine in afwachting van een test.

Het lijkt erop dat de 38-jarige man de patient zero was in Codogno en dat het virus vervolgens van mens op mens is overgedragen. Dat zou voor het eerst zijn in Italië. Burgemeester Francesco Passerini spreekt over een „noodsituatie”. In zijn dorp wonen 15.000 mensen die voorlopig geen kant op kunnen. In heel Italië zijn nu veertien mensen positief getest.

Een inwoner van Codogno bij de spoedafdeling van het ziekenhuis. Foto Andrea Fasani/EPA

Gouverneur Tokio boos om suggestie Spelen in Londen te organiseren

Een voorstel om de Olympische Spelen van 2020 vanwege de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt in Londen te organiseren, is in Tokio in het verkeerde keelgat geschoten. Yuriko Koike, gouverneur van de Japanse regio, noemt een opmerking van een Londense burgemeesterskandidaat hierover „ongepast”. Volgens Koike kunnen de Spelen, die op 24 juli moeten beginnen, gewoon in Tokio worden gehouden.

Shaun Bailey, de Conservatieve kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen, zei donderdag dat de Britse hoofdstad de organisatie van de Spelen kan overnemen. „We hebben de infrastructuur en de ervaring”, plaatste hij op Twitter. Acht jaar geleden werden de Olympische Spelen in Londen gehouden. Bailey beloofde ervoor te zorgen dat Londen klaar is de organisatie over te nemen als hij tot burgemeester wordt verkozen. „De wereld heeft ons nu misschien nodig.”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei vorige week dat er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen reden is om de Olympische Spelen te verplaatsen of annuleren. De WHO verklaarde dat een besluit hierover moet worden genomen door het IOC en Japan. Volgens de meest recente cijfers van de WHO is Covid-19 bij 85 mensen in Japan vastgesteld.

Het New Tokyo Stadium, het olympisch stadion in Tokio. Foto Charly Triballeau/AFP

Meer dan vijfhonderd gevangenen in China besmet met Covid-19

Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt zich heeft verspreid in meerdere gevangenissen in China. In totaal zijn meer dan vijfhonderd gevangenen besmet, meldt persbureau Reuters op basis van Chinese autoriteiten. Meerdere functionarissen zijn ontslagen omdat zij verantwoordelijk worden gehouden voor de uitbraak.

In een gevangenis in de provincie Shandong testten 207 gevangenen positief op Covid-19. Het hoofd van het provinciale ministerie van Justitie is ontslagen omdat onvoldoende maatregelen zijn genomen om verspreiding tegen te gaan, aldus lokale autoriteiten. Het is niet duidelijk hoe het virus is uitgebroken in de gevangenis. Om verdere verspreiding tegen te gaan, worden besmette gevangenen behandeld in het ziekenhuis of een speciale ruimte in de gevangenis.

In de provincie Hubei, waar het virus uitbrak, is Covid-19 bij 220 gevangenen vastgesteld. Ook een gevangenis in de provincie Zhejiang ondervindt last van Covid-19, wat de gevangenisdirecteur zijn baan kostte.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Lees hier het vorige blog terug: Nederlandse passagiers Westerdam aangekomen op Schiphol