Carnavalsoptocht Eindhoven afgelast vanwege harde wind

Lampegat Zaterdag wordt windkracht vijf verwacht. Dat kan tot onveilige situaties leiden, zegt de organisatie van het Eindhovense carnaval.
Archiefbeeld van de optocht in Eindhoven.
Archiefbeeld van de optocht in Eindhoven. Foto Robin Utrecht/ANP

Vanwege de verwachte harde wind is de carnavalsoptocht die voor zaterdag gepland stond in Eindhoven afgelast. Dat heeft de organisatie vrijdag besloten in overleg met de gemeente, hulpdiensten en andere betrokken partijen. Door de voorspelde windkracht vijf bestaat het risico dat wagens omwaaien, zegt de organisatie in een reactie.

Ivo Soetens, voorzitter van de Federatie Eindhovens Carnaval, zegt aan de telefoon dat de optocht ook niet later deze week of na carnaval zal plaatsvinden. Veel van de wagens die zouden meerijden, moeten door naar optochten in andere steden in Brabant of Limburg. Het afgelasten van de optocht, waar jaarlijks tienduizenden bezoekers op afkomen, is een fikse tegenvaller voor de organisatie van het carnaval in Eindhoven.

De komende dagen vinden op honderden plaatsen in voornamelijk Brabant en Limburg grote en kleine optochten plaats. Eindhoven, tijdens carnaval omgedoopt tot ‘Lampegat’, is vooralsnog de enige stad waar de stoet dit weekend niet doorgaat. Vorige week werden verschillende optochten in Limburg al afgelast door storm Dennis.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemt het op Twitter „zuur” voor alle „Lampegatters en Lampegatterinnekes” dat de optocht niet doorgaat.

Twitter avatar JJorritsma040 John Jorritsma Voor alle Lampegatters&Lampegatterinnekes is het zuur dat de optocht niet doorgaat: een v/d hoogtepunten van carnaval in #Eindhoven Dapper besluit van FEC en de hulpdiensten. Ik sta erachter, veiligheid staat voorop. Begrip voor teleurstelling van vrijwilligers na maanden werk. https://t.co/G6AyVQ5KJ3