Brieven

Brieven 21/2/2020

Burgemeester Den Haag

Ik weet wel iemand

In het artikel Gezocht: krachtige bestuurder (m/v) met groen-geel hart (17/2) lees ik de ‘profielschets’ voor een nieuwe burgemeester van Den Haag. Bij alle genoemde namen lijkt me dat er één ontbreekt: Mark Rutte. Het is hem op het lijf geschreven. Alleen zijn ambitie om nog een keer op te gaan voor het minister-presidentschap zit in de weg, maar met een beetje moeite moet hij toch over te halen zijn. Wat is er mooier dan burgemeester te zijn van die mooie stad achter de duinen?


Deventer

Euthanasie

Geen recht

Psychiater Julian Garcia doet zijn verhaal over euthanasie binnen de psychiatrie (Euthanasie, óók bij geestelijke pijn, 18/2). Het artikel besluit met een citaat van Garcia: „Als een psychiatrische patiënt is uitbehandeld en een weloverwogen en vrijwillig verzoek doet, heeft diegene net zo goed recht op euthanasie.” Net zo goed, staat er, als „iemand met een lichamelijke ziekte”. Nog maar een keer – wat we er verder ook van vinden: niemand heeft recht op euthanasie. Het zou goed zijn als dat, na bijna twintig jaar ‘euthanasiewet’, zou beklijven.

Klimaat

Bezos is hypocriet

Natuurlijk is Amazon-eigenaar Bezos hypocriet met zijn Bezos Earth Fund (Jeff Bezos: huichelaar of weldoener?, 17/2). Het hoofddoel van Amazon is zoveel mogelijk spullen te verkopen. Door een breed assortiment spullen voor zo laag mogelijke prijzen te verkopen, slaagt hij erin tot de rijksten van de wereld te behoren. Het kopen van spullen staat met stip bovenaan in het lijstje van zaken die een negatieve impact hebben op het klimaat, en heeft meer impact dan autorijden en vliegen bij elkaar (berekend door CE Delft). Als Bezos het klimaat echt belangrijk vindt zou hij beter z’n best moeten doen om mensen minder te laten consumeren.


Auteur van het boek Gewoon goed. Jouw koopgids voor een mooiere wereld

Publieke omroep

Tv-kijker is niet dom

NPO-programma’s slingeren uit sensatiezucht misstanden de ether in, zonder ondubbelzinnig duidelijk te maken dat het een schande is. Zegt men. Recent interviewde Danny op straat een pedofiel. Volgens Ellen Janssen in Maak van pedofiel geen kindermisbruiker (18/2) had dat volkomen de verkeerde boodschap, want er had een heel college bij gemoeten over de verhouding tussen pedofilie en kindermisbruik. Nee, het interview was geen History of Everything, maar als kijker kan ik best zelf argumenten inschatten en begrijpen dat dit één mening is. Pedofilie verdient een thema-avond, maar tot die tijd kan ik als kijker zelf mijn conclusies trekken, zonder dat die mij in kapitalen is ingepeperd. Voor ondubbelzinnige non-informatie is er nog altijd SBS6.

Boeren

Beerput van de wereld

De boeren hebben veel goodwill in Nederland. Je kunt je afvragen of dat gerechtvaardigd is. Nederland importeert soja uit Brazilië (voor een deel ten koste van de longen van de wereld). In Nederland wordt hier vlees van gemaakt dat voornamelijk wordt geëxporteerd naar de rest van de wereld; alleen de Verenigde Staten exporteren meer landbouwproducten dan Nederland. De mest blijft in Nederland achter.

Hierdoor leven we in de beerput van de wereld.


Wageningen

Nationaal museum

Prehistorie verandert

In haar beschouwing De ideale canon is een bewegende (18/2), naar aanleiding van een nieuw nationaal historisch museum, maakt redacteur Toef Jaeger een denkfout door te stellen: „Aan de hunebedden in Drenthe zal niet veel meer gebeuren, maar in het Rijksmuseum weten ze raad met veranderende visies op de 17de eeuw.” Als er één periode is waarover afgelopen jaren volop nieuwe kennis is verkregen en visies zijn veranderd dan is het wel de prehistorie, getuige de archeologische ontdekkingen waarover ook NRC regelmatig bericht. Niks zo veranderlijk als de prehistorie.


archeoloog, Leiden