Alphabet

Privacywaakhond EU trekt aan bel over fitnesstrackers

De privacy van Europese burgers kan in gevaar komen wanneer fitnesstrackerfabrikant Fitbit wordt overgenomen door Alphabet, het moederbedrijf van Google. Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), de Europese privacywaakhond, heeft daar donderdag voor gewaarschuwd. Google kondigde de deal in november aan. Het wil zo’n 2,1 miljard dollar betalen voor het eveneens Amerikaanse Fitbit. Daarmee wil het de strijd aangaan met Apple en Samsung op de markt voor fitnesstrackers en smartwatches.

Gebruikers van de producten van Fitbit kunnen hun hartslag, het aantal gezette stappen of de hoeveelheid verbrande calorieën controleren. Alphabet zou zo data over de gezondheid van mensen binnenhalen. De EDPB vindt dat zorgwekkend. „Het mogelijke verdere combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke gegevens van mensen in Europa door een groot techbedrijf kan een groot risico voor de privacy en gegevensbescherming zijn”, aldus de organisatie, waarin ook de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens een zetel heeft.

De EDPB dringt er bij Alphabet en Fitbit op aan om inzicht te geven in hun privacyvoorwaarden en om risico’s te beperken. De Europese Commissie moet de deal voor de EU-markt goedkeuren. (ANP)