Vrij zijn is...ouderwets gymmen

Vrij Hoe breekt Nederland uit de sleur?

Circa vijftien twintigers en dertigers stuiteren de zaal in. Met afgetrainde lijven, paardenstaarten en knotjes, gymkleding en soms een shirtje van de zaak.

„Ga maar even op de bank zitten”, zegt Ruben van Dijk (25, student bestuurskunde). En dat doen ze, op een rijtje op de lange houten bank. Aan de rand van de gymzaal, met opgetrokken knieën luisteren ze naar de meester. Terug in de tijd, gymles.

Van Dijk en Iris Oltheten (35, programmeur bij een orkest) geven vandaag apenkooigym in een zaaltje dat deel uitmaakt van de monumentale Apollohal in Amsterdam. Zojuist hebben ze matten neergelegd, banken opgesteld en touwen ingehangen. Samen met een hechte groep van vooral mensen van de Academie voor Lichamelijke opvoeding geven ze in onder andere Amsterdam, Utrecht en Rotterdam apenkooigym, oftewel: ouderwets gymmen.

Tot teleurstelling van de fotograaf is er vandaag geen apenkooiparcours. Oltheten: „Als je dat elke week doet, gaat het vervelen. Maar we hebben wel drie andere spellen in petto.”

„Mijn naam is meester Ruben. Ons eerste spel is Kat & muis, iedereen krijgt een staartje. Twee duo’s gaan die eraf trekken. Het gaat erom wie de meeste staartjes eraf trekt. De belangrijkste regel: pas als de muziek start, begint het.” Stoffen lus achter in de gymbroek proppen en daar gaat-ie.

Lennard Kostelijk (32, co-schappen psychiatrie) zwiert aan een touw tussen twee banken en weet te ontsnappen aan een jonge vrouw die zijn staart eraf wil trekken. Geen grimmige, fanatieke gezichtsuitdrukkingen – de jonge professionals vliegen door de zaal en bijna iedereen lacht. Wél volop zweet.

Tijd voor het hoofdspel. Verstaan we dat goed? Corona-virustikkertje? Ja, er is bijna altijd een nieuw spel, en soms is dit geïnspireerd door de actualiteit, vertelt Oltheten. Zo deden ze onlangs het Boerenprotestspel.

Van Dijk: „Zo meteen zijn jullie virussen. Twee doktoren gaan er als tikkers voor zorgen dat jullie je niet kunnen verspreiden.” Weer stuiteren de deelnemers door de zaal, ontwijken matten die nu quarantainegebieden heten, zwaaien aan touwen over desinfectiezones. Een vrolijke boel. Tot het eindspel, een variatie op trefbal. De dartele veulens worden een stel fanatiekelingen. Ze kunnen ook schreeuwen: „Hier.” „Yeah.” „Gooi ’m af.” „Achter.”

Van Dijk grijnst. „Trefbal is oorlog. Daar leven ze naartoe.” Kostelijk beaamt dat dit zijn lievelingsspel is. „Vaak is iedereen superfanatiek.” Wat hem aanspreekt in deze lessen is het spelelement: „Je doet cardio zonder dat je het doorhebt.”

Net als Oltheten leerde hij apenkooigym kennen via een Onefit-abonnement waarmee je diverse sporten kunt beoefenen. Oltheten zegde dit al na één keer op. Ze wilde alleen nog maar apenkooien, vertelt ze: „Een uur lang vergeet je dat je een baan en een telefoon hebt.”