‘Turkije vraagt VS om Patriot-afweergeschut bij Syrische grens’

Oorlog Syrië Bij Syrische luchtaanvallen zijn donderdag nog eens twee Turkse militairen gedood. De Turken dreigden woensdag al met een offensief.
Een Turks militair konvooi in Idlib.
Een Turks militair konvooi in Idlib. Foto Yahya Nemah/EPA

Turkije heeft de Verenigde Staten verzocht om twee Patriot-luchtafweersystemen in te zetten aan de zuidgrens met Syrië. De Turken willen bescherming tegen mogelijke luchtaanvallen die de Syrische krijgsmacht met Russische hulp zou uitvoeren. Dat meldt Bloomberg donderdag op basis van een anonieme hoge Turkse overheidsfunctionaris. De Amerikanen zouden nog niet gereageerd hebben op het verzoek.

Lees ook deze analyse: Turkije dreigt met offensief bij Idlib tegen Syrisch regeringsleger

Bij luchtaanvallen in de grensregio ten noordwesten van de Syrische stad Idlib zijn donderdag nog eens twee Turkse militairen om het leven gekomen en vijf gewonden gevallen, zo maakte de Turkse autoriteiten bekend. Aan Syrische kant zouden ruim vijftig man zijn gedood. Eerder waren al zeker dertien Turkse militairen omgebracht bij Syrische aanvallen in het gebied, meldt persbureau Reuters.

Woensdag dreigde de Turkse president Recep Erdogan met een offensief in Idlib tegen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Delen van Idlib zijn nog in handen van de gewapende oppositie, die onder meer bestaat uit Hayat Tahrir al-Sham, een groep die banden heeft met Al-Qaeda. Sinds het Syrische regeringsleger met militaire steun van Rusland begon met een offensief tegen de rebellen zijn bijna een miljoen mensen op de vlucht geslagen richting Turkije. Daar stuiten zij op een gesloten grens.