Turkije schaft toeristenvisum af voor Nederlanders

Vakantie Vakantiegangers kunnen vanaf volgende maand zonder visum afreizen naar Turkije. Daarmee hoopt het land meer toeristen te trekken.
Istanbul is een populaire bestemming onder toeristen.
Istanbul is een populaire bestemming onder toeristen. Foto Murad Sezer/Reuters

Nederlanders die naar Turkije op vakantie gaan hoeven vanaf 2 maart geen toeristenvisum meer aan te vragen. Dat heeft Turkse ministerie van Buitenlands Zaken donderdag bekend gemaakt. Ook toeristen uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Oostenrijk hebben het document straks niet langer nodig.

Het besluit is genomen om toerisme naar Turkije te stimuleren. Tegelijkertijd wil het Turkse ministerie de handelsrelaties en culturele verhoudingen met de zes Europese landen ontwikkelen, zo schrijft een woordvoerder van het ministerie bij de bekendmaking van de maatregel.

Vakantiegangers die naar Turkije afreizen hebben sinds 2014 een toeristenvisum nodig. Voor een verblijf van maximaal negentig dagen betalen Nederlanders op dit moment 35,70 dollar (iets meer dan 33 euro). De Turkse autoriteiten besloten op 17 oktober vorig jaar zonder opgaaf van reden een verhoging door te voeren. Daarvoor kostte een toeristenvisum naar Turkije nog een kleine 20 euro.

De afgelopen twee jaar zit het aantal Nederlandse vakanties naar Turkije weer in de lift. Na een reeks aanslagen in 2016 daalde de boekingen naar Turkije van 497.000 naar 446.000 in 2017, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO. Dat aantal steeg vervolgens naar 725.000 vakanties vorig jaar.