Trumps voormalig adviseur Roger Stone krijgt ruim drie jaar celstraf

Rechtsstaat De rechter vond de oorspronkelijke eis tegen lobbyist Stone te hoog, maar benadrukt dat ze zich niet heeft laten beïnvloeden door de „ongehoorde acties” van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
Roger Stone komt donderdag aan bij de rechtbank in Washington.
Roger Stone komt donderdag aan bij de rechtbank in Washington. Foto Samuel Corum/EPA

Trumps voormalig politiek adviseur Roger Stone is donderdag veroordeeld tot veertig maanden celstraf, onder meer voor liegen tegen het Congres. De straf valt lager uit dan de eerste eis van de Amerikaanse justitie, die hem zeven tot negen jaar wilde opsluiten. Na een oproep van president Trump stuurde het ministerie van Justitie echter een herziene versie waarin stond dat de straf een stuk lager moest zijn, wat leidde tot een constitutionele crisis in Washington.

Rechter Amy Berman Jackson zei donderdag in Washington dat de oorspronkelijke eis nog steeds van kracht was, melden Amerikaanse media. Deze was „doordacht, goed onderzocht en onderbouwd”, maar volgens haar toch te hoog. Daarbij zei Jackson dat ze zich absoluut niet heeft laten beïnvloeden door de „ongehoorde” acties van het ministerie van Justitie.

Lees meer over het strafproces: Rechter in zaak Trump-fluisteraar Stone laat zich niet snel intimideren

De aanklager die donderdag het woord voerde in de rechtbank bood excuses aan voor de verwarring rond de eis, en zei dat Stone een „substantiële celstraf” moest krijgen. Een jury achtte de voormalige campagnestrateeg in november schuldig aan belemmering van de rechtsgang. Ook werd hij schuldig bevonden aan liegen tegen het Congres en het bedreigen van een getuige in het onderzoek naar vermeende banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. Jackson rekende Stone donderdag ook af op zijn „bedreigende en intimiderende gedrag” tegen haarzelf. De lobbyist deelde op sociale media een foto van de rechter met boven haar hoofd een zogeheten dradenkruis, een mikpunt in een geweervizier. „Hij wist precies wat hij deed”, aldus Berman.

Inmenging Trump

Trump noemde de oorspronkelijk eis tegen Stone een ‘gerechtelijke dwaling’. Vervolgens mengde minister van Justitie William Barr zich in de zaak, waarna vier aanklagers opstapten. Hoewel tweeduizend oud-medewerkers van Justitie zijn vertrek eisten, hield Barr vol dat de verlaging van de eis zijn besluit was en niet ingegeven door de president.

Stone (67) nam donderdag niet het woord maar heeft tot nu toe volgehouden dat de zaak tegen hem politiek is gemotiveerd. Daarin kan de extravagante lobbyist op steun rekenen van de president, die ook donderdag op Twitter kritiek uitte op de rechtsgang.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump “They say Roger Stone lied to Congress.” @CNN OH, I see, but so did Comey (and he also leaked classified information, for which almost everyone, other than Crooked Hillary Clinton, goes to jail for a long time), and so did Andy McCabe, who also lied to the FBI! FAIRNESS?