The Wall Street Journal

China neemt reporters WSJ perspas af

Van drie journalisten van The Wall Street Journal is woensdag de Chinese persaccreditatie afgenomen. De Chinese overheid besloot daartoe vanwege de kop van een column in de Amerikaanse krant. Daarin wordt China „de echte zieke man van Azië” genoemd. Dat schrijft de WSJ woensdag. De actie komt kort na een besluit van de Amerikaanse overheid om de regels voor Chinese mediabedrijven in de VS aan te scherpen.

De Chinese overheid noemde de kop van het artikel, dat ging over de uitbraak van het coronavirus, „discriminerend” en „gericht op sensatie”. De krant zou schade hebben aangericht aan Chinese burgers. Het Chinese ministerie eiste daarop excuses, maar daar wilde de krant niet aan voldoen. De site van de WSJ was in China al geblokkeerd en de krant is er ook niet te koop.

Inclusief de drie correspondenten van The Wall Street Journal is het – sinds 2013 – negen buitenlandse journalisten door de Chinese autoriteiten onmogelijk gemaakt hun werk te doen in China. Volgens The Foreign Correspondents’ Club of China, waarin correspondenten in China zich verenigen, is de actie een stap van de Chinese overheid om buitenlandse nieuwsmedia te intimideren. In een verklaring zegt de club dat de afname van de accreditatie de zoveelste ontwikkeling is in de groeiende „controle op en intimidatie van de autoriteiten”.

Kenneth Roth van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageert op Twitter fel op de Chinese actie. Volgens hem laat de daad zien dat China de censuur wil uitbreiden en worden de correspondenten gestraft voor iets waar zij niets mee te maken hebben. (NRC)