Sekshotel, sekscentrum: de meningen zijn verdeeld

Talk of the Town / Amsterdam Meer veiligheid en minder overlast op de Wallen: dat wil burgemeester Halsema bereiken met een prostitutiehotel en prostitutiecentrum.

Foto Remko de Waal/ANP

Het getuigt van lef van de burgemeester dat ze de raamprostitutie op de Wallen aan durft te pakken, zegt Els Iping, want „dat ligt in Amsterdam ontzettend gevoelig”. De situatie op de Wallen is, volgens Iping, bestuurslid van Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), onleefbaar geworden. De ‘ramen’ hebben een magneetfunctie, zegt Iping, toeristen komen allemaal even koekeloeren op de wallen. „Eindelijk krijgen we de buurt terug.”

Vorige zomer kondigde Halsema aan dat door drukte en mensenhandel de situatie in het raamgebied onhoudbaar was geworden. Verandering was noodzakelijk: het raamgebied moest op de schop. Deze week maakte Halsema bekend welke richting de prostitutie in Amsterdam op gaat, als het aan haar ligt.

Foto Koen van Weel/ANP

Waar ze voor de zomer repte over vier scenario’s, heeft ze het nu vooral over twee initiatieven: een „prostitutiehotel” en een „prostitutiecentrum”. Dat moet geen ‘ver weg’-plek ergens aan de rand van de stad zijn (onveilig en lastig te handhaven), maar een goed bereikbare plek in het centrum, of net erbuiten. Zo’n plek moet leiden tot „meer veiligheid, minder criminaliteit en minder drukte en overlast in de binnenstad”. De burgemeester zegt het niet met zoveel woorden, maar dat er meer ramen zullen sneuvelen op de Wallen lijkt vast te staan.

Laurens Buijs zag het al een beetje aankomen. Het is een algemene, landelijke tendens, zegt Buijs, die werkt als sociaal-wetenschapper en docent aan de Universteit van Amsterdam en etnogragisch onderzoek deed naar sekswerkers in het Wallengebied: minder ramen, één groot bordeel. Hij vindt het „zorgelijk”, zegt hij. Want de Wallen zijn – „ik redeneer vanuit mijn positie als sociaal wetenschapper” – een uniek stukje wijk, met allerlei informele banden. „Sekswerkers, bordeeleigenaren, politie, hulpverleners werken nauw samen.” Sluit je de ramen, zegt hij, dan hef je een stukje cultureel erfgoed op.

Gaan een sekshotel en/of -centrum de ramen op de Wallen vervangen?

Foto Olivier Middendorp

Het stoort Buijs bovendien dat in tegenstellingen wordt gedacht: het is óf raamprostitutie óf een sekshotel. Terwijl beide juiste prima naast elkaar kunnen bestaan. „Ik ben niet tegen het experiment van een sekshotel – of centrum”, zegt hij, „maar doe het erbij.” Het sluiten van de ramen is bovendien „koren op de molen van nogal agressieve stromingen”, aldus Buijs: conservatieve stromingen die prostitutie criminaliseren. „Die zullen zeggen: zie je nou wel, zelfs in Amsterdam geven ze het op en sluiten ze de ramen.”

Minder kijken-kijken-niet-kopen

Het prostitutiehotel zal „exclusief ingericht” zijn voor sekswerk, schrijft Halsema. Sekswerkers achter de ramen kunnen ter plekke klanten naar binnen lokken of via internet adverteren, beneden is een barretje voor vertier. Doordat het hotel minder toegankelijk is voor mensen die ‘kijken-kijken-maar-niet-kopen’ ervaren bewoners en sekswerkers minder overlast, volgens de burgemeester.

Maar volgens Felicia Anna (werknaam) van Red Light United, belangenvereniging van sekswerkers, is achter de ramen op straat werken juist de meest veilige manier van werken. „We willen niet weggestopt worden in een hotel.” Op straat ben je zichtbaar, zegt ze, en alle kamertjes in een bordeel zijn met elkaar verbonden.

Veel vrouwen kiezen specifiek voor raamprostitutie op de Wallen, stelt Red Light United

Qua drukte op de Wallen valt het ook wel mee, zegt Felicia Anna: tien jaar geleden was het veel drukker. „Alleen in het weekend is het nu soms wat druk.” Daar komt bij, zegt ze, uit onderzoek van de gemeente zelf blijkt dat slechts 4 procent van de bezoekers niet meer naar de Wallen komt als er geen ramen meer zijn. En, misschien wel het belangrijkste punt: sekswerkers wíllen helemaal niet weg van de Wallen. Ruim negen op de tien vrouwen heeft, in onderzoek dat Red Light United zelf deed, aangegeven dat de Wallengebied hun plek is.

Ook het prostitutiecentrum (naast ramen een seksclub, sekstheater, barretjes, beautysalon, kapper, zonnestudio en Bed&Breakfast voor sekswerkers) ziet zij niet zitten. „Veel vrouwen kiezen specifiek voor raamprostitutie op de Wallen”, zegt zij, „als ze daar niet meer kunnen werken, riskeer je dat ze in de illegale prostitutie verdwijnen”.

Volgens Els Iping heeft een chic erotisch centrum juist alles te bieden wat je nu op de Wallen ook vindt, zegt zij. Ze zou het geen probleem vinden als dat op de Wallen komt. „Wij hebben nooit gezegd dat de prostitutie hier weg moest. Als je die naar binnen haalt valt er niks meer te kijken en te brullen.” Qua handhaven is het ook overzichtelijker: „Klanten die straalbezopen of doorgesnoven binnenkomen kun je makkelijk eruit gooien”.

De gemeente hoopt voor de zomer een definitief voorstel te hebben over de invulling van prostitutie in Amsterdam. Medio maart wordt het onderwerp behandeld in de gemeenteraad.

Lees ook: Amsterdam stopt met speciale aanpak criminaliteit en overlast op Wallen

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.