Scherpe kritiek op staatssecretaris Visser om behandeling Zeeuwen

Vlissingen De staatssecretaris van Defensie draaide de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland alsnog terug. Voor de manier waarop bood zij excuses aan.
Staatssecretaris Visser kreeg de volle laag tijdens het Tweede Kamerdebat over de kwestie.
Staatssecretaris Visser kreeg de volle laag tijdens het Tweede Kamerdebat over de kwestie. Foto Bart Maat/ANP

De Tweede Kamer heeft donderdag stevige kritiek geuit op de manier waarop staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) heeft gehandeld bij het afblazen van de verhuizing van de kazerne van het Korps Mariniers naar Vlissingen. Defensie wil de kazerne nu vestigen in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn. Bij het debat over het terugkomen van Visser op het besluit kreeg zij van meerdere fracties het verwijt „onbehoorlijk” en „bot” te hebben bestuurd. De staatssecretaris bood daarop haar excuses aan.

Toch besloot SGP-leider Kees van der Staaij een motie van afkeuring in te dienen, een zeldzaamheid voor de conservatief-christelijke partij. De motie tegen Visser kreeg weliswaar steun van de gehele oppositie, maar haalde het uiteindelijk niet: van de aanwezige Kamerleden waren er 63 voor en 67 tegen. Een motie van afkeuring veroordeelt het beleid van een bewindspersoon, maar zegt niet het vertrouwen in hem of haar op. Visser zei eerder op de dag al dat ze genoeg vertrouwen voelde om door te gaan als staatssecretaris.

De oppositie sprak eerder in het debat zijn ongenoegen uit dat zowel de provincie Zeeland als de gemeente Vlissingen niet tijdig op de hoogte zijn gebracht. „De staatssecretaris heeft de Zeeuwen een rotstreek geleverd”, zei SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die het handelen van Visser „niet te verteren” noemde. Isabelle Diks van GroenLinks noemde haar handelen „ongehoord, onbehoorlijk en onbetamelijk”, terwijl PvdA’er John Kerstens sprak van „een slechte film waarin belabberd is geacteerd”. Ook vanuit de coalitiepartijen was de kritiek niet mals. Volgens Kamerlid Martijn van Helvert van het CDA is de procedure „helemaal fout gegaan” en Salima Belhaj (D66) snapte dat de Zeeuwen „zich besodemieterd voelen”.

Lees ook: Door ‘Vlissingen’ staat staatssecretaris Visser plots vol in de wind

In 2012 besloot het eerste kabinet-Rutte dat de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen zou verhuizen. Begin dit jaar werd duidelijk dat die verhuizing vrijwel zeker niet doorgaat. De staatssecretaris zegt te vrezen voor een leegloop omdat mariniers niet naar Zeeland willen verhuizen. Ook ziet Visser bezwaren op het „operationele en financiële vlak”, schreef Defensie vorige week.

Excuses

Visser erkende donderdag dat zij haar twijfels over Vlissingen als vestigingsplek te lang voor zich heeft gehouden. „Ik heb het bij mezelf gehouden en dat is mijn fout geweest”, zei de staatssecretaris tijdens het debat. Vervolgens richtte zij zich tot de publieke tribune, waar veel bezoekers uit Zeeland zaten. „Ik begrijp dat de Zeeuwen teleurgesteld en boos zijn, ook op mij. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden. Dat is nooit mijn intentie geweest.”

Inmiddels lijkt compensatie voor Zeeland, dat miljoenen misloopt en al kosten heeft gemaakt, onafwendbaar. Hierover wordt nog onderhandeld en moet voor de zomer meer duidelijkheid zijn.