Parlementaire onderzoekscommissie

Aanvaring tussen imam AlFitrah-moskee en Kamer

Imam Suhayb Salam van de omstreden Utrechtse AlFitrah-moskee is woensdag in aanvaring gekomen met de Tweede Kamercommissie die hem verhoorde over ongewenste buitenlandse beïnvloeding van islamitische instellingen. De imam noemde het verhoor „een poppenkast” en „schofterig”. In de Tweede Kamer sprak hij tegen dat zijn moskee door organisaties uit Koeweit wordt beïnvloed. De parlementaire enquête over buitenlandse beïnvloeding begon deze maand. Een commissie van negen Kamerleden wil meer duidelijkheid over de invloed van buitenlandse geldschieters op moskeeën.

Van de Utrechtse imam wilde de commissie weten hoe de financiën bij zijn moskee geregeld zijn. De imam weigerde duidelijk antwoord te geven. Toen de commissie hem afbrak, noemde hij dat „schofterig” en bleef hij door de vragen heen praten. Salam wilde ook geen antwoord geven op de vraag of er in zijn moskee islamitische huwelijken worden gesloten. Dit is volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut het geval. (NRC)