Nieuwkomer Bloomberg zwaar onder vuur in debat

Het eerste Democratische verkiezingsdebat met miljardair Michael Bloomberg is woensdagavond in Las Vegas uitgedraaid in een verbale knokpartij. Aan de vooravond van de caucus in Nevada trokken vijf presidentskandidaten die al maanden door het land reizen en er al duizenden kilometers en twee voorverkiezingen hebben opzitten, van leer tegen de nieuwkomer.

Ze stortten zich op de man die de eerste voorverkiezingen oversloeg, pas meedoet als op Super Tuesday, 3 maart, in veertien staten voorverkiezingen voor de Democratische Partij plaatshebben. Bloomberg staat niet eens op het stembiljet voor ‘Nevada’.

Elizabeth Warren sloeg Bloomberg om de oren met diens oude seksistische uitspraken („iemand die van lesbische vrouwen zegt dat ze een gezicht als een paard hebben”) en te concluderen: „Wij Democraten nemen een enorm risico als we de ene arrogante miljardair [Trump] door de andere willen proberen te vervangen.”

Joe Biden hield hem voor dat diens fouilleerpraktijken als burgemeester van New York in de jaren 2000 „vijf miljoen zwarte jongeren” tegen de muur duwden. Bernie Sanders wees erop dat hij in 2004 George W. Bush met ruime donaties steunde. (NRC)