Recensie

Recensie Muziek

Natuurbeschermer laat oud werk nieuw klinken

Vernieuwende folk lijkt een contradictie, omdat folkmuziek per definitie is ingebed in traditie en eeuwenoud repertoire. In Groot-Brittannië tekent zich een moderne folkstroming af die raakt aan popmuziek. Net als Lankum uit Ierland is de Londenaar Sam Lee een innovatieve geest. Zijn wortels liggen bij het optekenen van oude liedjes van ‘travelers’ of Roma. Dat materiaal vormt de basis van zijn derde album Old Wow, geproduceerd door voormalig Suede-gitarist Bernard Butler. Butlers elektrische gitaar mengt organisch met violen, subtiele blazers en authentieke instrumenten als de shukahachi (Japanse fluit) en de hamerdulcimer. Elizabeth Fraser van The Cocteau Twins levert engelachtige zang in ‘The Moon Shines Bright’, een staaltje van natuurpoëzie dat gezelschap krijgt van ‘The Garden of England’ en het vogelaarslied ‘Turtle Dove’. Sam Lee zingt wonderschoon, gemotiveerd door zijn missie als natuurbeschermer en bewaker van muzikaal erfgoed.