Kunsthandelaren, niet veilinghuizen, verkopen de legendarische kunstcollectie van Donald Marron

Kunstveiling De kunstcollectie van Donald Marron, met een geschatte waarde van 420 miljoen euro, zal door een gelegenheidsverbond van drie handelaren worden verkocht. Een tegenslag voor gerenommeerde veilinghuizen als Christie’s en Sotheby’s.

Ed Ruscha, ‘Honk’ (1964).
Ed Ruscha, ‘Honk’ (1964). Ed Ruscha. Courtesy the Donald B. Marron Family Collection, Acquavella Galleries, Gagosian, and Pace Gallery

Het is een overeenkomst die de kunstmarkt op zijn kop zet: drie van de grootste Amerikaanse kunsthandels zullen gezamenlijk de legendarische kunstcollectie van Donald Marron gaan verkopen. De grote veilinghuizen, doorgaans de verkoper van omvangrijke nalatenschappen, zijn door weduwe Catie Marron gepasseerd.

Het gaat om zo’n driehonderd kunstwerken die de in december op 85-jarige leeftijd overleden Marron in zestig jaar tijd bijeenbracht. Vele grote namen zijn met sleutelwerken in de verzameling vertegenwoordigd, onder meer Matisse, Picasso, Rothko, De Kooning en Twombly. De geschatte waarde bedraagt zeker 420 miljoen euro.

Vruchtbare samenwerking

Volgens The Wall Street Journal hadden de drie grote veilinghuizen voor moderne kunst – Christie’s, Sotheby’s en Phillips – alle een opbrengst van minstens 280 miljoen euro gegarandeerd. Toch besloot weduwe Catie Marron in zee te gaan met het gelegenheidsverbond van Acquavella Galleries, Gagosian en Pace Gallery, de drie handelaren waar haar man veel van zijn kunst kocht. Ook de drie handelaren hebben een opbrengstgarantie afgegeven. Marc Glimcher, directeur van Pace, liet weten dat „met deze unieke samenwerking de vruchtbare samenwerking tussen verzamelaars en handelaren wordt gevierd”.

De beslissing van de kersverse weduwe is een tegenslag voor de veilinghuizen. Ze komt na matige veilingen van moderne en hedendaagse kunst in november en half februari. Bovendien staat de keuze van Catie Marron volgens The New York Times haaks op de laatste wil van haar echtgenoot. De krant beschikt over een kopie van Donald Marrons testament. Daarin liet de verzamelaar opnemen dat Christie’s dan wel Sotheby’s zijn verzameling moest veilen.

Cy Twombly, ‘Camino Real’ (2011). Cy Twombly Foundation. Courtesy the Donald B. Marron Family Collection, Acquavella Galleries, Gagosian, and Pace Gallery

De veilinghuizen krijgen binnenkort mogelijk een vergelijkbare tegenvaller te slikken. The Art Newspaper meldt namelijk dat ook de moderne-kunstverzameling van Harry en Linda Macklowe (65 kunstwerken met een waarde van zo’n 650 miljoen euro) niet zal worden geveild, maar door kunsthandel Acquavella te koop gaat worden aangeboden. Deze collectie moet op last van een Amerikaanse rechter worden verkocht. De hoogbejaarde Harry en Linda Macklowe liggen in scheiding omdat hij een veel jongere vriendin heeft, en het paar het niet eens kon worden over de verdeling van hun boedel.

Ongebruikelijke verkoopmethode

De drie galeries zullen de kunst van Donald Marron in mei op een aantal verkooptentoonstellingen in New York aanbieden. Daarbij zal een boek over de collectie verschijnen. Een boek, beloven de handelaren, zonder richtprijzen, zoals in veilingcatalogi gebruikelijk is.

Omdat direct betrokken geheimhoudingsverklaringen moesten tekenen, speculeren Amerikaanse media over de motieven van Catie Marron om te kiezen voor haar ongebruikelijke verkoopmethode. De kunstmarkt is wispelturig, schrijft Artnet.com. De handelaren kunnen volgens de kunst-site discretie en snelheid bieden. Als het niet direct lukt om een koper voor een schilderij te vinden, is dat bij hen minder zichtbaar dan op een veiling.