Julian Assange wil asiel aanvragen in Frankrijk

WikiLeaks Het verdedigingsteam van Assange zoekt bescherming voor Assange in Frankrijk. Volgende week begint het proces over zijn uitlevering naar de VS.
Beeld van Assange die de rechtbank in Londen verlaat eind januari.
Beeld van Assange die de rechtbank in Londen verlaat eind januari. Foto Dominic Lipinski/PA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaat proberen asiel te krijgen in Frankrijk. Dat hebben zijn advocaten donderdag tijdens een persconferentie in Parijs bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Assange, die momenteel vastzit in het Verenigd Koninkrijk, probeert te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd naar de Verenigde Staten waar hij wordt verdacht van spionage. Frankrijk heeft nog niet gereageerd.

Het proces over de uitlevering van Assange begint volgende week in Londen. Advocaat Eric Dupont-Moretti zegt dat de verdediging „de situatie ernstig genoeg vindt” om in gesprek te gaan met de Franse president Emmanuel Macron. WikiLeaks had ooit een vestiging in Frankrijk en kinderen van Assange wonen er. De verdediging stelt dat het „geen gebruikelijk verzoek is”. De zaak tegen Assange zou van belang zijn voor „het lot van alle journalisten”.

Het verdedigingsteam herhaalde woensdag dat de Amerikaanse president Trump aanbood om gratie te verlenen. Daarvoor zou hij de Russische betrokkenheid bij de hack van het Democratic National Committee in 2016 moeten ontkennen. Het Witte Huis heeft ontkend dat Trump deze ruil voorgesteld heeft.

De Australische Assange (48) woonde zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. In april 2019 werd hij eruit gezet en opgepakt op verzoek van de justitie in Zweden. Volgens de verdediging gaat zijn gezondheid in de gevangenis achteruit.