Inspectie: maaltijdbezorger mag niet jonger zijn dan 16 jaar

Advies Volgens de arbeidsinspectie zijn de risico’s tijdens het bezorgen van maaltijden te groot voor jongeren onder de zestien jaar.

Jongeren onder de 16 jaar zouden niet als maaltijdbezorger mogen werken. Het werk brengt te veel risico’s met zich mee. Dat stelt de arbeidsinspectie woensdag in een advies aan het kabinet. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) noemt het advies een „stevig signaal” en zegt „aan de slag te gaan” met de regels voor jonge maaltijdbezorgers.

De inspectie waarschuwt voor gevaren bij jonge maaltijdbezorgers, zoals werken onder hoge tijdsdruk en onveilige verkeersomstandigheden. De laatste jaren zijn veel meer maaltijdbezorgers bijgekomen, en ze zijn ook steeds jonger, aldus de inspectie.

Begin deze maand overleed een 15-jarige bezorger van een hamburgerrestaurant in Utrecht na een aanrijding. Het restaurant moest een 7.500 euro boete betalen, omdat de bezorger nog na 19.00 uur aan het werk was. Daarmee overtrad het restaurant de wet. De bedrijfsleider kreeg een werkstraf.

Het ontbreekt de bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan, schrijft de inspectie. De helft van de onderzochte horecabedrijven met eigen bezorgers houdt zich niet aan de regels. „Bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of mogen überhaupt op bepaalde tijden niet werken omdat ze te jong zijn”, schrijft de inspectie.

Een bijbaantje is toegestaan vanaf 15 jaar. Volgens de wet mogen 15-jarige kinderen in schoolweken niet voor 7.00 uur en na 19.00 uur ’s avonds werken. Ze mogen ook niet meer dan twee uur per dag en maximaal twaalf uur per week werken.

De inspectie deed bij 178 horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben een controle. In ruim honderd gevallen is de controle inmiddels afgerond en bij 76 bedrijven zijn overtredingen geconstateerd.

Staatssecretaris Tamara van Ark schrijft dat ze het advies gaat bestuderen en dat ze de regels wil aanpassen zodat het voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag.