Hoe één tweet een wanhopige boekhandelaar redde

Sprookje Op 14 januari sloot The Petersfield Bookshop zonder dat er die dag een boek verkocht was. Ik zal moeten stoppen, dacht de eigenaar.

Op 14 januari had Robert Sansom de hele druilerige dinsdag in zijn boekenantiquariaat gezeten. Nu ging The Petersfield Bookshop in het zuiden van Engeland sluiten en nog altijd had hij geen klant gezien. Zuchtend tikte hij een tweet: „Not a single book sold today… £0.00… We think this maybe the first time ever…” Onderaan de tekst plaatste hij vier mistroostige foto’s van overvolle boekenplanken en lege gangen. Daarna draaide hij de deur op slot en reed naar huis.

’s Avonds zaten Sansom en zijn vrouw aan tafel. „We moeten de winkel sluiten”, zeiden ze tegen elkaar. Aan alles komt blijkbaar een einde, ook aan een honderdjarig boekenantiquariaat. Die nacht sliepen ze slecht.

De volgende ochtend reed Sansom naar de boekwinkel, deed de computer aan en geloofde zijn ogen niet. In één nacht waren er van over de hele wereld duizenden bestellingen gedaan.

Terwijl hij vol zorgen de slaap probeerde te vatten, was zijn tweet tienduizend keer geretweet. Onder meer door de Britse schrijver Neil Gaiman – zijn twitteraccount telt maar liefst 2,7 miljoen volgers.

Halverwege de middag kwam er een jongeman langs in het antiquariaat. „Ik woon al mijn hele leven in Petersfield”, zei hij, „maar ik ben nog nooit in je winkel geweest. Gisteravond zei een kennis uit San Francisco mij dat ik moest gaan.”

Uit elk boek stak een bestelformulier

Aan het eind van de dag plaatste Sansom opnieuw een foto op Twitter: dit keer lagen er stapels boeken („een klein deel van alle orders”) op een bureau – en uit elk boek stak een bestelformulier.

Vanaf dat moment werkten Sansom, zijn vrouw, familie en een team vrijwilligers zeven dagen per week om alle orders te verwerken. Op één dag vulden ze wel veertien postzakken met boeken. „More to come”. Eind januari hadden ze de online orders ‘min of meer’ onder controle. „Nu gaan we door de meer dan duizend e-mails en tweets.”

The Petersfield Bookshop is gered, voorlopig althans, al zijn Sanson en zijn vrouw zich bewust van hun geluk. „Wij hebben het overleefd”, twitterde de boekverkoper, „maar Swan Books in Westminister heeft gisteren na 83 jaar zijn deuren moeten sluiten”.