Franchisenemers Papa John’s naar de rechter om misleiding

Pizzaketen Franchisenemers van de pizzaketen hebben beslag laten leggen op 4 miljoen euro bij het Nederlandse hoofdkantoor. Volgens hun advocaat was onder andere sprake van misleidende prognoses.
Een filiaal van pizzaketen Papa John's.
Een filiaal van pizzaketen Papa John's. Foto Sem van der Wal/ANP

Een groep franchisenemers van pizzaketen Papa John’s is naar de rechter gestapt. Eigenaren van negentien franchisewinkels stellen dat sprake was van misleidende prognoses en valse beloftes over ondersteuning door het moederbedrijf. Daarbij hebben ze beslag laten leggen op 4 miljoen euro bij het Nederlandse hoofdkantoor in Amstelveen, bevestigt hun advocaat donderdagochtend na berichtgeving van het FD en NOS.

Het maken van winst was nooit haalbaar, stelt de advocaat van de franchisenemers, Herman Knotter van LXA The Law Firm. Van de negentien filialen leden er achttien verlies en zijn er inmiddels twaalf gesloten. Het moederbedrijf bood volgens Knotter nauwelijks begeleiding, die het wel beloofde. Ook rekende het hoofdkantoor hoge kosten, bijvoorbeeld voor het afnemen van ingrediënten bij een aan het hoofdkantoor gelieerd bedrijf. Remy Albers, de advocaat van Papa John’s, wil niet inhoudelijk reageren. „Dit debat moet gevoerd worden in de rechtszaal, niet in de media”, aldus Albers.

Op één filiaal na hadden alle franchisenemers met privégeld geïnvesteerd in het openen van hun filialen. Zij zitten volgens advocaat Knotter daardoor persoonlijk financieel in de problemen. De meeste franchisenemers hebben een niet-westerse migratieachtergrond. „Ze werden binnengehaald met beloftes van ondersteuning en training, maar werden aan hun lot overgelaten. En dat terwijl sommigen nog nauwelijks goed Nederlands kunnen lezen”, zegt Knotter. Met het beslag probeert de groep investeringen, ongeveer 300.000 euro per persoon, terug te vorderen. Ook eisen ze een schadevergoeding.

Wetsvoorstel

Binnen de franchisewereld, waarbij de franchisenemer zijn bedrijf runt volgens de formule van de franchisegever, bestaan soms strikte regels. De beproefde formule van een moederbedrijf kan voordelen bieden: een ondernemer kan profiteren van lage kosten en wordt behoed voor fouten. De regels vormen een probleem zodra het moederbedrijf franchisenemers dwingt hoge prijzen te betalen voor diensten en producten. Zo oordeelde de rechtbank in Rotterdam vorig jaar dat de Amerikaanse pizzaketen Domino’s zijn franchisenemers niet met boetes mag dwingen hun zaak tijdens de lunch te openen.

Om de balans tussen franchisenemer en -gever te bewaren, hebben minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) vorige week het wetsvoorstel Franchise naar de Tweede Kamer gestuurd. Franchisenemers moeten hiermee meer inspraak krijgen, en daardoor beter beschermd worden tegen het moederbedrijf. Nederland kent ruim 850 franchiseformules, met 30.000 vestigingen.