Een zomer zonder Parade voor Rotterdam

De Parade staat al jaren in het Museumpark
De Parade staat al jaren in het Museumpark Foto David van Dam

Zo klinkt het nog in het persbericht van 6 februari: „Deze zomer bestaat rondreizend theaterfestival de Parade maar liefst 30 jaar. Talloze artiesten beginnen hun carrière in een van de vele theatertenten, stappen uit hun comfortzone om dicht op de bezoeker te spelen of gebruiken het festival als plek om nieuwe dingen uit te proberen.”

Iets verderop meldt het bericht dat de Parade langs de vier grootste steden van Nederland reist, en traditiegetrouw als eerste neerstrijkt in Rotterdam.

Nou is het door de bouw van het Depot al een tijdje krap in het museumpark, de plek waar de parade al een flink aantal jaren staat. Maar waar de vorige jaren nog werd ingeschikt, ging dat nu niet meer. Het Parade-persbericht van deze week kopt: Parade trapt zomertournee af in Eindhoven en slaat Rotterdam een jaartje over.

„De plek waar de Parade al [sinds] jaar en dag staat, het Museumpark, wordt intensief verbouwd. Helaas is het de Parade samen met de gemeente Rotterdam niet gelukt een geschikte alternatieve locatie te vinden voor dit jaar.”

„We balen er erg van”, zegt Parade-woordvoerder Eefje Colsen. „Dat we juist nu De Parade dertig jaar bestaat niet naar Rotterdam gaan.”

Er is door zowel de gemeente als de Parade intensief gezocht naar alternatieve locaties, zeggen zowel stad als festival. Naar vier plekken is meer uitgebreid onderzoek gedaan: De Parkkade, het Lloyd Multiplein, het Vroesepark en het Heemraadsplein. „Alle locaties werden uiteindelijk door de organisatie ongeschikt bevonden”, zegt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Said Kasmi (D66). „Sommige plekken hadden niet de uitstraling die de Parade zocht.”

Het klopt dat de Parade alle locaties uiteindelijk heeft afgewezen, zegt Colsen. „Daarbij moet je bedenken dat het festival tien dagen duurt, dat is wat anders dan een festival van een weekend.”

Het Vroesepark vond de organisatie prachtig, maar daar gelden restricties voor geluid in verband met omwonenden. Ook het Heemraadsplein was om die reden niet geschikt. De Parkkade en het Lloyd Multiplein zijn afgekeurd door de technisch producent, zegt Colsen. „Het is lastig om daar de tenten neer te zetten, en ook de aanvoer was problematisch.” Op de vraag hoe de kermis op het Multiplein dat dan doet, moet Colsen het antwoord schuldig blijven.

Er speelden ook andere dingen: de Parkkade ligt altijd in de wind bijvoorbeeld. „Dan krijg je niet de sfeer die we met de Parade willen uitdragen.” Dat was in het Vroesepark bijvoorbeeld weer geen probleem.

Gemeente en festival zijn ook eensgezind over de toekomst: het is „absoluut” de bedoeling om volgend jaar weer in het Museumpark in te staan. Colsen: „Die plek is vrij uniek. Er zijn weinig omwonenden, en je zit dicht bij culturele instellingen.”