AZ in Europa League in slotfase naast LASK Linz

Europa League Met het strafschop scoorde de club uit Alkmaar de gelijkmaker tegen LASK Linz (1-1).
Teun Koopmeiners van AZ scoort uit een strafschop de 1-1.
Teun Koopmeiners van AZ scoort uit een strafschop de 1-1. Foto Olaf Kraak/ANP

AZ heeft een nederlaag in de eerste knock-outronde van de Europa League ternauwernood voorkomen. Het elftal van trainer Arne Slot maakte kort voor tijd gelijk tegen LASK Linz: 1-1. De return tegen de koploper uit de Oostenrijkse competitie is over een week. Marko Raguz opende in de 26ste minuut de score. De aanvaller stond op de juiste plaats toen de bal na een verre ingooi werd doorgekopt.

Myron Boadu was in de beginfase van de tweede helft dicht bij de gelijkmaker. Doelman Alexander Schlager redde op zijn inzet van dichtbij. AZ leek met een nederlaag genoegen te moeten nemen. Kort voor tijd maakte James Holland echter hands. Teun Koopmeiners benutte de strafschop: 1-1.

De aanvoerder voorkwam daarmee de derde nederlaag op rij voor AZ. Eerstedivisionist NAC Breda schakelde de Alkmaarders uit in de KNVB-beker (1-3) en afgelopen zaterdag verloor AZ in de competitie met 2-0 bij FC Twente.

2-0 voor Ajax

Ajax won eerder op donderdag het uitduel in de tweede ronde van de Europa League tegen Getafe met 2-0. Deyverson opende tien minuten voor rust de score voor de Spaanse club. In blessuretijd liep Ajax tegen de tweede treffer aan.

Getafe liet Ajax geen moment in het ritme komen. De nummer drie van Spanje irriteerde de tegenstander met overtredingen en provocerend gedrag. De kampioen van Nederland kreeg nauwelijks kansen en zag een einde komen aan een mooie serie van veertien Europese uitwedstrijden zonder nederlaag op rij.

Donderdag is de return in de tweede ronde van de Europa League in de Amsterdamse Johan Cruijf ArenA. Verdediger Nicolás Tagliafico mist die wedstrijd door een gele kaart. Ajax-doelman André Onana keert volgende week wel weer terug. Hij werd wegens een schorsing donderdag vervangen door Bruno Varela. (ANP)