Recensie

Recensie Muziek

Agnes Obel bouwt met zwevende klanken

De Deense Agnes Obel noemde haar nieuwe album Myopia, oftewel ‘bijziendheid’. Dat kun je interpreteren als een focus op de eigen omgeving of persoon, of als intieme sfeer. Obel is in elk geval niet ver van haar vertrouwde stijl gedwaald, ook op dit vierde album is de muziek een subtiel bouwsel van schijnbaar los zwevende klanken. Zonder bombastisch te worden, haakt Obel haar strijkers, klaterende pianoloopjes en ijle zangstem in elkaar tot een muzikale voile. Nummers als ‘Island Of Doom’ en ‘Can’t Be’ kregen gracieuze melodieën. Als stoerdere componenten zijn er pulserende zangstemmen die in strakke, gesamplede vorm worden ingezet. Obel haalt meer trucs uit met de koorzang: die mag soms ook spookachtig loeien, rond haar eigen pure lieftalligheid. Myopia is niet verrassend, maar onweerstaanbaar in haar fijnzinnigheid.

Live: 11/3 Oosterpoort, Groningen; 12/3 TivoliVredenburg, Utrecht; 13/3 013, Tilburg.