Aanklacht tegen voorzitter PSG en oud-FIFA-topman om corruptie bij uitzendrechten

Voetbal De toekenning van uitzendrechten van meerdere WK’s is oneerlijk verlopen, concludeert de Zwitserse justitie na jarenlang onderzoek.
Nasser Al-Khelaïfi (midden) in 2014 tijdens een wedstrijd van Paris Saint-Germain. Rechts van hem de voormalig Franse president Nicolas Sarkozy.
Nasser Al-Khelaïfi (midden) in 2014 tijdens een wedstrijd van Paris Saint-Germain. Rechts van hem de voormalig Franse president Nicolas Sarkozy. Foto Franck Fife/AFP

Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain, en voormalig FIFA-topman Jérôme Valcke zijn in Zwitserland aangeklaagd wegens corruptie. De twee worden samen met een onbekende derde zakenman verdacht van oneerlijke praktijken rondom de toekenning van televisierechten van WK’s en toernooien om de Confederations Cup van 2018 tot en met 2030. Dat heeft de Zwitserse justitie, dat de toewijzing sinds 2017 onderzocht, donderdag bekendgemaakt.

Valcke wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen, crimineel wanbeleid en het vervalsen van documenten. Volgens de aanklagers heeft de oud-secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA persoonlijk voordeel getrokken uit het verkopen van de uitzendrechten. De Qatarees Al-Khelaïfi en de derde zakenman zouden de Fransman daartoe hebben aangezet. Van de zakenman is alleen bekend dat hij onderhandelt over uitzendrechten van sportevenementen.

Een deel van de uitzendrechten werd toegewezen aan het Qatarese mediabedrijf beIN Media Group, waar Al-Khelaïfi de baas van is. In ruil daarvoor zou Valcke anderhalf jaar kosteloos gebruik hebben gemaakt van een villa van de Qatarees op Sardinië. Dit verblijf heeft volgens Zwitserse justitie een geschatte waarde van 900.000 tot 1,8 miljoen euro. Valcke zou de villa eerst zelf hebben willen kopen. De derde aangeklaagde zakenman zou 1,25 miljoen euro hebben overgemaakt naar het bedrijf van Valcke voor televisierechten in Griekenland en Italië.

Lees ook: Qatar zoekt via sport naar prestige en macht, maar krijgt veel kritiek

Recherhand Blatter

Valcke was van 2007 tot 2016 secretaris-generaal bij de FIFA, waar hij de rechterhand was van de omstreden oud-president Sepp Blatter. Naar aanleiding van het grote corruptieschandaal binnen de wereldvoetbalbond werd Valcke in 2016 voor tien jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Die straf kreeg de Fransman onder meer vanwege corruptie rondom de toewijzing van televisierechten van het WK 2014.

Ook Al-Khelaïfi ligt al langer onder vuur. De 46-jarige Qatarees wordt er door de Franse justitie van verdacht ruim 3 miljoen euro te hebben betaald om de toewijzing van de WK atletiek van 2017 en 2019 te beïnvloeden. Qatar kreeg de WK van vorig jaar toegewezen, die van 2017 gingen naar Londen. De Europese voetbalbond UEFA onderzocht daarnaast meermaals dubieuze geldstromen bij Paris Saint-Germain. Al-Khelaïfi is sinds 2011 voorzitter van de Franse kampioen. Vorig jaar trad hij toe tot het uitvoerend comité van de UEFA.

Al-Khelaïfi en Valcke hebben naar eigen zeggen niets misdaan. Het Zwitserse onderzoek is er volgens Al-Khelaïfi op gericht zijn reputatie te beschadigen in de media, meldt persbureau AP op basis van een verklaring van de Qatarees. „Daarom heb ik de Zwitserse autoriteiten verzocht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de uitvoering van het onderzoek.”